Dolar 32,5659
Euro 34,7746
Altın 2.492,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C

Evde Doğal Peynir Yapmanın En Kolay Yolu

Marketlerde yapılan güvenmediğiniz peynirlere istinaden kendiniz evde peynir yapmak istiyorsanız bu basit yollar ile en iyi sonuca varabilirsiniz. Evde doğal peynir yapmanın basit yolu.

Evde Doğal Peynir Yapmanın En Kolay Yolu
27 Ocak 2016 11:24

Marketlerde yapılan güvenmediğiniz peynirlere istinaden kendiniz evde peynir yapmak istiyorsanız bu basit yollar ile en iyi sonuca varabilirsiniz. Evde doğal peynir yapmanın basit yolu.

Daha önceki yazımızda sizlere; çok lezzetli olan Limon Curd ve Limon Peyniri tarifini vermiştik. Bu yazımızda ise sizlere evde peynir yapımı hakkında bilgi vermek istiyoruz. Ancak sizler aşağıdaki tariflerle sınırlı kalmayın. Peynir yapımı’nda başarıyı yakalamak değişik yöntemleri kullanarak mümkündür. Evde Peynir Nasıl Yapılır? Sizler için 3 çeşit tarif derledik

Sirkeli Peynir Nasıl Yapılır?
Sirkeli Peynir Yapımı için Malzemeler
2 litre süt
Yarım çay bardağı elma sirkesi

Sirke Mayalı Peynir Yapımı
Süt kaynatılır ve eli hafifçe ısıracak sıcaklığa kadar soğutulur, daha sonra sirke ilave edilir. Eğer hazır süt kullanıyorsanız kaynatmaya gerek yok sadece dediğimiz sıcaklığa kadar ılıtın.Bu aşamada hemen sütün kesildiği ve suyun yeşile döndüğü görülebilir. Tencere biz bez ile sarılır ve 15 dakika bekletilir. Daha sonra oluşan kesik süt, kevgirle toplanır ve bez bir torba içine alınır. Bir tencere üstüne kevgir konur ve kevgirin üstüne bez torba yerleştirilir. Daha sonra ise bu bez torbanın üstüne bir ağırlık yerleştirilir ve 4-5 saat beklemeye alınır. Peynir artık hazırdır. Bir miktar kaya tuzu ile tuzlanır ve buzdolabına kaldırılır.

Mayalı Peynir Yapımı Nasıl Yapılır
Mayalı Peynir yapımı için gerekli olan malzemeler : 5 litre süt ve bir çay kaşığı sıvı peynir mayası‘dır.

Süt kaynatılıp, ılıtılır ( vücut ısısı sıcaklığına kadar: 37-38 derece ) Daha sonra maya ilave edilerek karıştırılır. Tencere kapağı kapatılıp, bez bir örtü ile her tarafı güzelce sarılır ve hareketsiz bir yerde 6 saat kadar bekletilir. Daha sonra kesik süt bir torba içine alınır ve yukarıdaki gibi bir kevgir üstüne konur ve 4-5 saat suyunu süzmesi beklenir. Daha sonra elde edilen pelte üzerine ağırlık konarak kalıp haline getirilir. Ağırlık en az 3-5 saat kalmalıdır. Ardından tuzlanır ve dolaba kaldırılır.

Yoğurt Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?
Yoğurt Mayalı Peynir Yapımı için Malzemeler
* 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt
* Yarım kilo süzme veya normal yoğurt
* 2 yemek kaşığı iyotsuz tuz
* Yeteri büyüklükte bir tencere ve bez bir torba

Yoğurtlu Peynir Yapımı
Süt, bir tencereye konarak ısıtılır ve kaynama başladığında yoğurt hemen ilave edilir. Yoğurt süt ile iyice karışıncaya kadar karıştırılır.6-7 dakika kadar karıştırarak kaynatılır. Süt kesilmeye yani pıhtılaşmaya başlayınca tuz eklenir. Topaklanmaya başladığında peynir yavaş yavaş oluyor demektedir. Topaklaşma iyice tamamlandıktan ve kalan su hafif yeşil bir renk aldığında ( bunlar tecrübe ile elde edilecek gözlemlerdir, net bir süre veremeyiz ) ocaktan indirilir ve dikkatlice bez torbanın içine dökülür. Torbanın ağzı sıkıca kapatılır üzerine ise ağırlık konur. 15-25 saat bekletilir ve peynir tam bir kalıp halini alır. Bu aşamadan sonra ise peynir artık hazırdır. İsteğe göre taze taze tüketilebileceği gibi isteğe göre uzun süre saklanması isteniyorsa tuzlanarak buzdolabına kaldırılır.

Not: Evde peynir yapımı biraz tecrübe ve zaman isteyen bir iştir. İlk denemenizde beklenilen sonucu alamayabilirsiniz. Ancak; sabırla deneyim kazanacaksınız. Bu sebeple; ilk denemelerinizde gözünüze hoş görünmeyen veya farklı kokan veya küflenmiş ve bunların dışında gözünüze çarpan nitelikte ürünleri kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bizim yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır. Evde peynir yapımı konusunda ilerlediğiniz takdirde güzel bir iş sahası olarak da değerlendirilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.