Dolar 32,3865
Euro 35,0590
Altın 2.326,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Emojum: Türklere Özel Emoji Klavyesi

Emojum Türkler için özel olarak tasarlanan bir emoji klavyesi. Klavyede yaklaşık olarak 450 emoji bulunuyor.

Emojum: Türklere Özel Emoji Klavyesi
Aslan Özdemir
25 Nisan 2017 12:40

Emojiler artık yeni bir dil ve iletişim yöntemi olarak hayatımızın ortasında yer alıyor. Her gün 6 milyar emoji insanların duyguları ifade etmek üzere paylaşılıyor. Bir dönem ırkçılık tartışmalarına konu olan emojiler artık ülkelerin özelliklerine göre de şekillenebiliyor. Artık emojiler sarışın, buğday tenli , kızıl saçlı hatta çekik gözlü emojiler artık her ırka rahatlıkla hitap ediyor. Bu durumun farklı bir yansıması olarak da ortaya ülkeler için daha yerel ve geleneksel emojilerin kullanıldığını da görüyoruz.

Hayrettin Kaya

Emojum Türkler için özel olarak tasarlanan bir emoji klavyesi. Klavyede yaklaşık olarak 450 emoji bulunuyor ve bu emojiler birlikte kullanılarak çeşitlendirilebiliyor. Türk usulü emojiler arasında nazar boncuğundan göbek atan teyzeye kadar oldukça çeşitli ifadeler bulunuyor. Türkiye’ye ait ilk yerel emoji klavyesi olarak yola çıkan Emojum oldukça beğeni topluyor ve ilgi görüyor.

İletişimde Emojilerin Yeri

Uzun yıllar boyunca yazılı iletişim insanlar tarafından sıkça tercih edilse de bu iletişim şekilde vurgu ve tonlamanın eksik olması, mimiklerin yer almaması insanların net olarak anlaşmasına engel oluyordu. Emojiler artık görsellerin yazılı ifadelerde kullanılmasına olanak sağladığından dolayı iletişimin vazgeçilmez unsurlarından birisi olarak öne çıkıyor. İnsanların büyük bir kısmı günlük iletişim dilinde sadece emojileri kullanarak anlaşabiliyor. İnsanların kendilerini daha rahat ifade etmesine imkan tanıyan emojiler duyguların ve eylemlerin daha kolay aktarılmasında da öncülük ediyor. Bu nedenle kültürel özellikleri barındıran emojiler o kültüre sahip insanlar arasında çok fazla tercih ediliyor.

Emojum Nasıl Ortaya Çıktı?

Emojilerin insanların iletişiminde bu kadar yoğun bir rol alması Türk usulü emoji kavramının çıkış noktası olarak görülüyor. Yerli emoji klavyesinin çıkışında Türklerin ve Türk toplumunda yaşayan insanların ihtiyaçları analiz ediliyor ve bu tür bir girişime yoğun ilgi olacağı gözlemlenerek proje hayata geçiriliyor. Günde 6 milyar emojinin insanlara birbirini anlatması bu alanda atılacak yenilikçi adımların her zaman önemli olduğunun bir göstergesi. Türkçe mesajlaşmalarda kullanılmak üzere tasarlanan, Türk kültürüne esprili bir şekilde dokunuş yapan Emojum  içerisinde yabancı uyruklu kişilerinde bulunduğu 10 kişilik bir ekip tarafından hayata geçirilmiş.

En Popüler Türk Emojiler

Türk usulü emoji klavyesinde 10 kategori bulunuyor. Bu kategoriler lokasyon, enstrüman, içecek, yiyecek, taşıt, araç-gereç, meslek ve spor kategorileri en çok emoji içeren kategoriler olarak öne çıkıyor. Tüm kategorilerde 450’den fazla Türk usulü emoji bulunuyor. Emojum’da en çok kullanılan emoji naza boncuğu olmuş. Türk geleneklerinde oldukça önemli bir yeri olan nazar inancı ele alındığında nazar boncuğunun bu başarısı çok şaşırtmamış. Bıyıklı gülen adamlar, simit, sucuklu yumurta, sünnet çocuğu, anne ve baba figürleri, gelin ve damat emojileri Türk kültüründe dikkat çeken pek çok şeyin bu klavyede yer aldığını gösteriyor. Birinin arkasından su dökmek istediğinizde ya da darbuka ile Türk usulü bir gönderme yapmak istediğiniz zaman Emojum imdadınıza yetişiyor.

Özelleştirilebilir Olma

Türk usulü emoji klavyesinin önemli bir özelliği ise insanların emoji tasarlamasına izin veriyor olması. Klavyede bulunan 450 emoji bir şeyler anlatmak için yeterli değilse kullanıcılar kendi istedikleri emojileri çizebiliyor. Bu sayede tarif edilemeyen duygular ortadan kalkıyor ve insanlar kendilerini daha iyi ifade etme imkanı buluyor. Emojum’un bir diğer özelliği ise mevcut emojilerin editlenebiliyor olması. Bununla birlikte çoklu emoji kullanımı da  klavyede bulunan bir diğer özellik. Kullanıcılar isterlerse anlatmak istedikleri bir eylemi rahatlıkla emoji gruplayarak yapabiliyor. Örneğin vapurda simit yediğinizi ve çay içtiğinizi sistemde bulunan 3 emojiyi birleştirerek kendi hikayenizi oluşturabiliyorsunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.