Ege Üniversitesi EKAM tarafından ‘Türkiye’de Değişen Aileyi Anlamak’ Sempozyumu Düzenlendi
Ege Üniversitesi EKAM, Türkiye’de değişen aile yapısını ele alan önemli bir sempozyum düzenledi. Detayları keşfedin.
Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) tarafından “Türkiye’de Değişen Aileyi Anlamak” başlıklı sempozyum Edebiyat Fakültesi Konferans Salonları’nda gerçekleştirildi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerife Çağın, EKAM Müdürü Doç. Dr. Vildan Koçoğlu Gündoğdu, Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko ve diğer akademisyenlerden oluşan düzenleme kurulu tarafından organize edilen etkinlik, akademisyenler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Aile Kurumundaki Değişimler ve Kadının Toplumsal Konumu
Sempozyumda, aile kurumunun dönüşümü, cinsiyet rollerindeki değişimler ve güncel dinamikler kapsamlı bir biçimde ele alındı. EKAM Müdürü Doç. Dr. Vildan Koçoğlu Gündoğdu, 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin ardından ülke genelinde aile kurumundaki değişimin çok yönlü olarak tartışılmasının önemine vurgu yaptı. Demografik göstergelerin, Türkiye’nin nüfus yapısında ciddi değişikliklere işaret ettiğini belirten Doç. Dr. Gündoğdu, doğurganlık oranlarındaki düşüş, evlenme ve çocuk sahibi olma yaşındaki yükseliş, hane halkı büyüklüğündeki azalma ve yaşlı nüfus oranındaki artışın sosyal hizmetler, bakım politikaları ve işgücü piyasası üzerinde uzun vadeli etkiler doğurduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Gündoğdu, aile kurumunun sürdürülebilirliği açısından kadınların toplumsal konumunun kritik olduğunu belirtti. Kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, işgücüne katılımının artması ve toplumsal hayattaki güçlenmelerinin yalnızca eşitlik değil, aynı zamanda kalkınma ve toplumsal refahın artırılmasında da merkezi bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, bakım hizmetlerinin çoğunlukla kadınlar tarafından üstlenilmesinin, kadınların istihdama katılımını zorlaştırdığına ve aile ile iş yaşamı dengesini etkilediğine dikkat çekti. Farklı aile yapılarındaki değişimler, bireyselleşme eğilimleri ve yeni toplumsal dayanışma biçimleri de sempozyum kapsamında değerlendirildi.
Eğitim Atölyeleri ve Çalıştaylar
Gün boyunca devam eden oturumlarda, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Önder Erol, aile dinamiğinin çok katmanlı yapısını sosyolojik bir perspektifle sundu. Ayrıca, eğitimciler Doç. Dr. Duygu Metin Peten, Doç. Dr. Semra Sütgibi ve Dr. Uwe Krause tarafından uluslararası bir Erasmus projesi kapsamında geliştirilen “Avrupa Değerler Atlası Bağlamında Aile ve Ailede Kadının Yeri” konulu etkileşimli çalıştay gerçekleştirildi. Sempozyumdan elde edilen sonuçların, aile politikalarına yönelik karar alma süreçlerinde önemli veriler sağlayacağı ve farkındalığın artırılmasına katkı sunacağı öngörülmektedir.
Kaynak: BYZHA