Dolar 32,3390
Euro 35,1195
Altın 2.238,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

Edirne’de Nüfus Artışının Sebepleri

Edirne ilinin nüfusu her geçen yıl artıyor. Peki Edirne ilinde nüfusun artışının sebepleri nedir?

Edirne’de Nüfus Artışının Sebepleri
Hayrettin Kaya
26 Mart 2023 17:38

Edirne, tarihi geçmişi Kalkolitik Çağ’a kadar uzanan, önemli bir ulaşım ağı noktasında bulunan ve çeşitli uygarlıkların geçiş güzergahında yer alan bir şehirdir. Bu nedenle göç, ticaret ve kültür alışverişi gibi nüfus etkinliklerine ev sahipliği yapmıştır.

Aslan Özdemir

Tarih boyunca tarım merkezi olan Edirne, yavaş kentleşen şehirlerimizden biridir. Ancak, Balkanlar ve Trakya’daki savaşlar ve karışıklıklar nedeniyle sosyal ve ekonomik yapıda değişimler yaşanmış ve nüfus hareketleri görülmüştür.

Edirne ilinin tarihteki ilk sayım sonuçlarına göre nüfusu 34.528 kişi olarak belirlenmiştir. Ancak, günümüzde adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 414 binden fazla kişiye ulaşmıştır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte şehir nüfusunda artış eğilimi gözlenmektedir. Bu artışta eğitim ve sağlık hizmetleri sunan kurumların varlığı etkilidir. Trakya Üniversitesi’nin bulunması ve her yıl çevre il ve ilçelerden öğrenci alması, nüfus artışının nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca, tarihi ve turistik bir öneme sahip olan Edirne, turistlerin ziyaretiyle bölge nüfusunun hareketlenmesine de katkı sağlamaktadır.

Edirne 2022-2023 Nüfusu

Edirne’nin 2022 yılı nüfus kaydı TÜİK tarafından açıklandı.

Yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Edirne’de ikamet eden nüfus bir önceki yıla göre 2,599 kişi artarak 414,714 kişiye yükseldi. Erkek nüfusun oranı yüzde 50,2 (208,328 kişi) iken kadın nüfusun oranı yüzde 49,8 (206,386 kişi) olarak gerçekleşti.

Edirne’de Nüfus Neden Artıyor?

Edirne ilinin nüfusu son yıllarda artmaktadır. Bu artışın birkaç sebebi vardır. İlk olarak, Edirne’nin Avrupa ülkelerine olan yakınlığı göçmenlerin buraya yerleşmesine neden olmuştur. Ayrıca, Edirne’nin doğal güzellikleri ve tarihi yerleri turizm açısından da ilgi çekici olduğundan, turistlerin burada daha uzun süre kalmalarına yol açmaktadır.

Bunun yanı sıra, Edirne’nin ekonomik gelişimi de nüfus artışına etki etmektedir. İş olanaklarının artması ve sanayi sektörünün gelişmesi, insanların burada yaşamayı tercih etmelerine sebep olmaktadır.

Edirne’nin üniversite şehri olması da öğrencilerin burada kalmasına ve mezun olduktan sonra burada iş aramalarına neden olmaktadır.

Edirne'de Nüfus Artışının Sebepleri

Not: Bu bilgiler ziyaretçilerin yorumlarına göre derlenerek hazırlanmıştır. Doğruluğu teyit edilmelidir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.