Dolar 43,1098
Euro 50,3490
Altın 6.395,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 14°C
Yağmurlu
Sinop
14°C
Yağmurlu
Pts 5°C
Sal 4°C
Çar 7°C
Per 6°C

Dr. İnan Mutlu Uyarıyor: Hasta Güvenliği ve Hekim Emekleri Risk Altında

Dr. İnan Mutlu, hasta güvenliği ve hekim emeklerinin risk altında olduğunu uyarıyor.

Dr. İnan Mutlu Uyarıyor: Hasta Güvenliği ve Hekim Emekleri Risk Altında
12 Ocak 2026 23:19

Uzm. Dr. İnan Mutlu, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi olarak, radyolojik görüntüleme hizmetlerinde son dönemde uygulanan yöntemlerin hasta güvenliğini ve hekim emeğini riske attığını belirterek, ilgili kurumlara denetim ve düzenleme talebinde bulundu. Bu durumun, tanı ve tedavi süreçlerinde hayati öneme sahip raporların hazırlanma koşullarını şeffaf hale getirmesi gerektiğini vurguladı.

Mutlu, devlet kurumlarında radyolojik hizmetlerin hizmet alımı yoluyla yürütülmesinin soru işaretleri yarattığını ifade etti. Raporların kimler tarafından, hangi koşullarda ve denetim mekanizmalarıyla hazırlandığının netleştirilmesi gerektiğini belirterek, sınırlı sayıda hekimin yüksek tetkik sayısını yönetmesinin hasta güvenliği açısından incelenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu yaklaşım, bir suçlama değil, denetim ve düzenleme ihtiyacını ortaya koyan bir çağrıdır.

Yüksek Malpraktis Tazminatlarının Etkileri

Malpraktis davalarında verilen orantısız tazminat kararlarının hekimleri zor duruma düşürdüğünü belirten Mutlu, bu yüklerin hekim gelirleri ve sigorta limitleriyle uyumsuz olduğunu açıkladı. Bu durumun, defansif tıbba yönelimi artırarak riskli vakalardan kaçınma ve kapasite altında çalışma gibi sonuçlar doğurabileceğini, bunun yalnızca hekimleri değil, toplum sağlığını da etkileyeceğini ifade etti.

Yüksek Malpraktis Tazminatlarının Etkileri

MHRS Randevu Sistemindeki Sorunlar

MHRS randevu sistemindeki düzenlemelerin poliklinik iş yükünü sürdürülemez seviyeye getirdiğini kaydeden Mutlu, aynı anda iki hastanın randevu tanımlanmasına rağmen kontrol ve sonuç hastalarının eklenmesinin hata riskini yükselttiğini ve hizmet kalitesini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, maaş artışlarının enflasyon karşısında erimesi ve ağır çalışma koşullarının hekim motivasyonunu olumsuz etkilediğini vurguladı. Radyoloji raporlama süreçlerinin hekim emeğini sömürme riski taşıdığını belirterek, tek hekimin yüksek sayıda raporu nitelikli şekilde değerlendirmesinin mümkün olmadığını ekledi.

Mutlu, radyoloji hizmetlerindeki denetim eksikliği, malpraktis tazminatları, artan iş yükü ve eriyen ücretlerin hekimlerin temel sorunları olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumları bu konuları ele almaya ve düzenlemeler yapmaya davet etti. Kaynak: (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.