Dolar 32,3670
Euro 35,0307
Altın 2.325,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Dünya’ya teğet geçecek

Aydan daha parlak olan ISON kuyruklu yıldızı dünyayı teğet geçecek

Dünya’ya teğet geçecek
Aslan Özdemir
29 Aralık 2012 20:44

Dünya’ya hızla yaklaşan ISON kuyruklu yıldızı gelecek yıl sonu Ay’dan çok daha parlak olarak gözlemlenebilecek.

Hayrettin Kaya

Ancak NASA Dünya'ya yakın objeler programı lideri astronom Donald Yaemons, bunun için kuyruklu yıldızın 28 Kasım 2013'te Güneş'in merkezine 1.9 milyon km mesafeden geçerek yapacağı yolculukta hayatta kalması gerektiğini söyledi.

Kuyruklu yıldız yaklaştığı zaman Güneş, kütlesindeki buzları buharlaştıracak ve ortaya çıkacak görüntü 2013 ekim ve 2014 ocak ayları arasında Dünya'dan teleskopsuz olarak da gözlemlenebilecek.

ISON benzeri gök cisimleri, donmuş kaya ve buz parçalarından oluşuyor ve Dünya'nın yörüngesinden 50 bin kez daha uzak mesafede Güneş'in etrafında dönüyor.

Ay'dan daha parlak

ISON kuyruklu yıldızının rotası, 1680 yılında Dünya'yı teğet geçen ve gündüz bile gözlemlenebildiği belirtilen kuyruklu yıldızınkiyle çok benziyor.

İngiliz astronom David Whitehouse, ISON'un pek çok neslin görebileceği en parlak kuyruklu yıldız olacağını, Ay'dan bile daha parlak görüneceğini kaydetti.

Mars'ta bulunan Curiosity keşif robotunun, eylül ayında Kızıl Gezegen yakınlarından geçmesi beklenen ISON'dan görüntü alabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, 2013 yılında ISON'un varışından yaklaşık sekiz ay önce mart ayında ise Pan-STARRS kuyruklu yıldızı da gökyüzünde gözlemlenebilecek.
 

Kaynak : Reuters, BS

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.