Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

Diyaliz hastaları su oranı yüksek olan meyvelere dikkat etmeli!

Diyaliz hastaları için su oranı yüksek olan meyvelere karşı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever uyardı.

Diyaliz hastaları su oranı yüksek olan meyvelere dikkat etmeli!
5 Nisan 2023 17:20

Diyaliz hastalığı nedir?

Diğer adı “böbrek yetmezliği” olan bu hastalık her iki böbreğin de çalışmaması yada  olması gerekenin yani yüzde on beşin altında çalışmasıdır.

Böbrek hastalığı bu aşamaya kadar ilerlerse, normal vücut işlevlerinden gelen atık ürünler ve fazla sıvı vücutta birikmeye başlar. Böbreğin işlevi olarak, toksinler ve su bir kan saflaştırma işlemi ile vücuttan atılmasıdır. Bu işleme diyaliz adı verilir.

Diyaliz hastaları nelere dikkat etmelidir?

 Hemodiyaliz, hastanın kanının temizleme tedavisidir. Böbrekte zehirli maddeler içeren kanının diyaliz makinesinde temizlendiği ve ardından kanın tekrar hastaya verildiği işlemdir.

Hemodiyaliz hastalarının diyaliz programına uyması sağlığı açısından oldukça önemlidir. Tuz ve sıvı tüketimi, doktorun söylediklerinden dışına çıkılmamalıdır. Ayrıca fosfor ve potasyum tüketimi de doktor gözetiminde olmalıdır. Kan değerinde fosfor, kalsiyum ve parathormon seviyelerine göre D vitamini de ihtiyaç duyulabilir.

İdeal kiloda kalması, düzenli ve yormadan egzersiz hareketleri, alkol ve sigaradan uzak durulması da hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini yükseltmektedir.

Diyaliz hastaları meyve tüketirken dikkat etmesi gereken hususlar?

Diyaliz hastaları için su oranı yüksek olan meyvelere karşı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever uyardı: “yaz sebze meyveleri olan karpuz, kavun, biber, domates, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve üzümün aşırı tüketimi, sıvı fazlalığı ya da potasyum kontrolü konusunda hastalar için sıkıntı olabilmektedir. Bu meyvelerin içinde yaklaşık olarak yüzde 90 oranında su bulunmaktadır. Örneğin bir orta boy şeftali, elma ya da 5-6 adet çilek bir bardak suya eşit sayılabilmektedir. Aynı şekilde bir dilim karpuzda iki su bardağına eşit sıvı içerir. Diyaliz hastalarının ayrıca dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise yaz sonlarında yetişen ve yüksek fosfor içeren ceviz ve fındığı da aşırı tüketmemelidir.” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.