28 Eylül 2026, 16:16:50
Dolar 48,9826
Euro 55,7464
Altın 6.548,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Çok Bulutlu
Sinop
20°C
Çok Bulutlu
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Büyükşehir’den Antalya’nın yerel üretimine can suyu olacak tesis

Büyükşehir’den Antalya’nın yerel üretimine can suyu olacak tesis
28 Eylül 2026 15:29

Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkuteli ilçesinde 15 bin 500 metrekarelik alana kurulu Yaş Meyve-Sebze Kurutma Entegre Tesisi, hizmet vermeye başladı. Yüksek kapasitesi ve yeni nesil teknolojisi ile her türlü sebze ve meyvenin işlenebileceği tesis, Antalya’nın tarım ekonomisine katkı sunacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkuteli ilçesinde 15 bin 500 metrekarelik alana kurulu Yaş Meyve-Sebze Kurutma Entegre Tesisi, hizmet vermeye başladı. Yüksek kapasitesi ve yeni nesil teknolojisi ile her türlü sebze ve meyvenin işlenebileceği tesis, Antalya’nın tarım ekonomisine katkı sunacak.

Büyükşehir Belediyesi iştiraki EKDAĞ A.Ş. tarafından Korkuteli ilçesi Bozova mahallesine kazandırılan Yaş Meyve Sebze Kurutma Entegre Tesisi üretime geçti. Günlük 7.5 ton kurutma ve saatlik bin paketleme kapasitesine sahip tesiste kurutma işlemi tamamen güneş enerjisi ve perlit kullanılarak hava kurutma (AIR DRY) teknoloji ile enerjisini temin ederek gerçekleştiriliyor. Antalya’nın tarımsal üretim ve çeşitliliğine katma değer sağlayarak, bölgede istihdamı arttırmayı hedefleyen tesiste meyve kurutma üniteleri çalışmaya başladı. Tesiste domates, armut, erik, portakal, elma ve mantar başta olmak üzere pekçok farklı ürün hijyenik ve kontrollü koşullarda kurutuluyor. Tesis, yüzde yüz çevreci olmasının yanında teknolojisi itibariyle Türkiye’nin sayılı tesisleri arasında yer alıyor.

FİRMA VE ÜRETİCİLER BİLGİ ALIYOR

Ürünlerini düşük fiyattan satmak yerine kurutarak değerlendirmek isteyen firma ve üreticiler tesisi kullanmak için yetkililerle görüşerek bilgi alıyor. Bölgede ve çevre ilçelerden üreticilerin tesise getirdiği elma, armut, çilek, muz, portakal ve mandalina gibi meyveler kurutularak üreticilere toplu halde teslim ediliyor. Paketleme ünitelerinin de devreye girmesiyle talepte bulunan firmalara özel paketleme işlemi de tesiste el değmeden yapılabilecek. Her türlü meyve sebzenin de işlenebileceği tesiste üretilen ürünler yurt dışına pazarlanarak ülke ekonomisine de katkı sunacak.

FİRMALAR İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Kurutma Entegre Tesisi hakkında bilgi veren EKDAĞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Manavoğlu, “Antalyamızın yerel üretimine can suyu olacak, hem çiftçimizin yüzünü güldürecek hem de bölgede istihdama katkı sunacak çok önemli bir yatırımı hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz üretim kapasitemizi en üst noktaya çıkarmak.  Çeşitli fuarlarda stantlar kurarak ziyaretimize gelen misafirlerimize tesisimizde kurutulmuş ürünleri tanıtmıştık. Bu süreçlerin ardından tesisimiz ile çalışmak isteyen üreticilerimiz ve çeşitli firmalarımız ile görüşmeler yapmaya başladık” dedi.

HEDEFİMİZ BÜYÜK

Tesisin üretim kapasitesini kademeli olarak arttırdıklarını belirten Manavoğlu “Üretim kapasitemizi arttırdıkça tesisimizde işlenecek ürünler sadece bu bölge ile sınırlı kalmayacak. Antalya genelinde üretilen tüm sebze ve meyve ürünlerini bünyesinde işleyecektir. Kurutulmuş patlıcan, biber, bamya ve domates gibi sebzeleri de işleyeceğiz. Amacımız hem israfı önlemek hem de ürünlerin değerlerini korumak. Tesis kullanıldıkça ürüne ne kadar değer katacağı daha iyi anlaşılacaktır. Hedeflerimiz büyük. Yerel üreticimiz kazanacak, fabrikada çalışacak çalışanlar kazanacak, yerel üretimin gücüyle Antalya kazanacak” diye konuştu

ÇOK DONANIMLI BİR TESİS

Kurutma Entegre Tesisini ziyaret ederek iş görüşmesi yapan sebze ihracatçısı özel firma sahibi Mehmet Kalaycı, “Böylesine donanımlı bir tesisi Korkuteli’nde memleketimde görmekten dolayı son derece gurur duydum. Sebze ihracatı yapıyoruz. Bu tesis çok mükemmel bir tesis olmuş. Hem bölgedeki mahallelere hem de tarım üreticilerine önemli bir katkı ve değer sunacaktır. Gözümüz kapalı güveneceğimiz bir tesis. Yurt dışından gelen taleplere göre kurutulmuş sebze üretimi için tesisi kullanmak istiyoruz. Özellikle kurutulmuş bamya üzerine çalışmak istiyorum. Hem iç piyasada hem de dış piyasada ekonomimize katkı sağlamak istiyoruz. Çok nezih bir fabrika. Büyükşehir Belediyemize ne kadar teşekkür edilse az” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.