Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

BİR SAATE BİLE SAHİP ÇIKILMADI!

Sinop’un en önemli değerlerinden birisi olan tarihi saat kulesi, yanlış elektriğe bağlanmasından dolayı bozulmak üzere.

BİR SAATE BİLE SAHİP ÇIKILMADI!
3 Şubat 2024 14:36

Geçtiğimiz yıllarda Flaş Elektronik işletmecesi Osman Aksu tarafından Saat Kulesi tamir edilerek, çalışır bir vaziyette teslim edilmişti. Tamir ardından meydana gelen ufak tefek aksaklıklar yine Aksu tarafından giderilmişti. Sorumluluğu Sinop Belediyesi’ne ait olan saat, geçtiğimiz günlerde Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne devredildi. Ancak TOKİ tarafından meydan projesi çalışmaları kapsamında tarihi kale surlarında kurulan iskelelerde saat tahribata uğradı. TOKİ çalışanları saatin elektriğini, çalışması devam etmesi için yanlışlıkla şantiye elektriğine verildiği öğrenildi. Aksu, kent meydanından geçtiği sırada, saatin çok hızlı ilerlediğini fark etti. Bunun üzerine, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan’ı aradı ancak ulaşamadı. Daha sonra saatin Kültür Müdürlüğü’ne devredildiği bilgisine ulaştı. Konuyu Kültür ve Turizm Müdür V. Metin Süren’e haber veren Aksu, Süren’den saatin yanlışlıkla şantiye elektriğine bağlandığını öğrendi.

Saat Kulesi civarında incelemeler yapan Aksu, saatin 5 dakikada yaklaşık, 30 dakika ileri gittiğini fark etti.

“DAKİKADA DEĞİL, SANİYEDE İLERLER”

Saati eski haline getirmek için yetkililerle irtibata geçmek için mücadele ettiğinin altını çizen Osman Aksu; “Kalenin içerisinde bir saat makinası var. Bozulduğu zaman birkaç kez ben bunun tamirini yapmıştım. Tabi yaptığım işin bir süresi var. Süre bitti. Hatta 2 yıl da üzerinden geçti ama ben başka bakan olmadığı için, ara sıra ben bunu tamir ediyordum. Dün akşam buradan geçerken baktım. Vantilatör gibi saat dönüyor. Belediye Başkanını arayıp konuyu sormak istedim. Sağ olsun belediye başkanımız birkaç kez aramama rağmen telefonuma bakmadı. Bende daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Oktay’ı aradım. Durumu anlattım. Bülent Bey de biz oranın anahtarını Kültür Müdürlüğü’ne verdik dedi. Bizle bir bağı kalmadı oranın. Bülent Bey öyle deyince Kültür Müdürü Metin Bey’i aradım. Ona da konuyu anlattım. Saat yanlış bir bağlantı dolayısıyla dönüyor. Buranın elektrik kaçağı açısından tehlike yarattığını söyledim. Saat 1 dakika içerisinde 15 dakika ilerledi. Az önce tekrar Metin Bey’i aradım. Arkadaşların yanlışlıkla saati şantiye elektriğine bağladıklarını söyledi. Sözün bittiği yer. Sinop’un saat kulesinin saati şantiye elektriğine bağlı. Saat normalde bir elektronik devreye bağlı. Bu devre sayesinde her dakikada bir tık ilerliyor. Ama bu şantiye elektriğine bağlanırsa dakikada değil, saniyede ilerler.”

“BURAYA GÖRE ORUÇ BİR SAATE AÇILIR”

Meydan Projesi kapsamında saat kulesinin gün yüzüne çıkartıldığını ancak saatin bozuk olduğunu aktaran Aksu; “Buradaki binalar yıkıldı. Eskiden buradan saat falan görünmüyordu. Şimdi mükemmel bir şekilde görülüyor ama yanlış görünüyor. Vatandaş bu saate bakarak işe gitse yandı. Oruç geliyor. Bu saate bakarak oruç açarsa 1 saate orucunu açar.”

“SAAT PATLAYABİLİR”

5 dakikadır saatin yanında olduklarını, ama saatin yarım saat ilerlediğini söyleyen Aksu; “Saat sürekli dönmeye de devam ediyor. Uygun olmayan elektriğe bağlandığı zaman yanabilir. Kesinlikle bu saat zarar görecek. Motorları yanabilir. Devamlı çalışıyor. İnsanlar patlama sesiyle irkilmese bile, saat patlayabilir.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.