Dolar 32,5159
Euro 34,7433
Altın 2.497,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 17°C

Ayancık’ta Yıllar Sonra Keten İpi Üretildi

İlçemiz Ayancık’ta yıllar sonra üretilen keten ipi 16 kadın kursiyere gelir sağlıyor.

Ayancık’ta Yıllar Sonra Keten İpi Üretildi
13 Ocak 2023 18:05

Ayancık Halk Eğitim Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının “Gelecek Turizmde” projesine yapılan müracaat sonucunda hayata geçirilen Keten Evi atölyesinde çalışmalarını sürdüren 16 kursiyer aile ekonomilerine katkı sağlarken, keten kültürünü de yaşatıyor.

Yıllar sonra Ayancık’ta keten ipinin üretilerek yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirten Ayancık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hanife BAŞAR ÖZCAN keten ipi üretimi ile Ayancık ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek “Ayancık’ta çok eski yıllarda yapılan, günümüzde tamamen unutulmuş keten ipi yapma sanatını yeniden canlandırmaya başladık. 16 kadın kursiyere eğitim verdik. Şu anda eğitim alan kursiyerlerimiz keten ipini yerel tezgahlarda dokuyarak, hediyelik eşyaya dönüştürerek hem ekonomilerine katkı sağlıyorlar hem de bizim kültürümüzü yeniden yaşatıyorlar. Burası aynı zamanda deneyim atölyesi olarak gelen ziyaretçilere açık. Burada ketene dair yapılan tüm faaliyetleri gelen ziyaretçiler deneyimleyebilmekte.” dedi.

Haberin videosu

 

Keten ipi üretimi hakkında bilgi veren usta öğretici Asuman YILMAZ “Keten tohumu Ekim-Kasım gibi ekiliyor, Haziran-Temmuz ayı gibi hasat ediliyor. Önce tohumunu alıyoruz, tohumunu ayrıştırdıktan sonra, belli aşamalardan geçerek ipe çevriliyor. Doğal bir ürünü, yine doğal yöntemlerle tarladan tezgaha ulaştırarak kumaşa dönüştürüyoruz. Ayancık Keteninden üretilen kumaşın özelliği yazın serin kışın sıcak tutmasıdır. Bizler Ayancık ketenini sadece Ayancık’a veya Türkiye’ye tanıtmayı değil dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Hem bir kültürü canlandırmak hem de Ayancık’a ekonomi kazandırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Kursiyerlerden Hülya KÖKSAL yaptığı açıklamada “Ben bu kursa gelmeye başladığımda bir örtü yapıp eve dönmeyi düşünüyordum. Yaklaşık 10 yıldır kursa gelmeye devam ediyorum. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği bize kazandıran İlçe Halk Eğitim Müdürlüğüne, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, hocamıza teşekkür ediyorum. Burada yaptığımız çalışmalarla maddi olarak gelirimizi de sağlıyoruz. Kazancımız var. Ve keteni bir kez elinize aldığınızda bir daha asla bırakamıyorsunuz.” dedi.

Kursiyerlerden Emine ÖRNEK kursa katılarak geçmişte yapılan çalışmalardan haberdar olduğunu belirtirken “Anneannelerimizin, babaannelerimizin yaptıkları topraktan kumaşa geçen serüveni burada öğrendik, hatırladık.” dedi.

Ayancık'ta Yıllar Sonra Keten İpi Üretildi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.