Dolar 32,3298
Euro 35,0568
Altın 2.285,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Aslan Figürlü Otmanlı Çeşmesi Dikkat Çekiyor

Resmiyetteki adı Otmanlı olan, halk arasında Yenikonak olarak bilinen bölgede bulunan aslan (köpek) figürlü çeşmenin olduğunu biliyor musunuz?

Aslan Figürlü Otmanlı Çeşmesi Dikkat Çekiyor
Aslan Özdemir
11 Ocak 2021 14:51

Ayancık Yenikonak’ta bulunan çeşme görenlerin ilgisini çekiyor. Ayancık Yenikonak eski adıyla Otmanlı Köyü olarak resmi kaynaklarda yer almaktadır. Şuanda Yenikonak’ta bulunan Otmanlı Çeşmesinin yapılış tarihi ile ilgili net bir bilgi bulunmamakta. Çeşmede bununla ilgili yazılar da silinerek deforme edilmiş durumda.

Hayrettin Kaya

Yapılış tarihi bilinmeyen Otmanlı Çeşmesi, adını köyden alıyor. Yenikonak (Otmanlı) Köyü, Merkez Mahallesinde bulunan bu çeşme, dikdörtgen planlı, kesme kireç taşlardan yapılmış. 2011 yılında Kültür Mirası listesine alınan Ayancık Otmanlı Çeşmesi vatandaşların da ilgisini çekiyor. En çok dikkat çeken ise üstündeki aslan (köpek) figürleri.

Aslan Figürlü Otmanlı Çeşmesi Dikkat Çekiyor

OTMANLI ÇEŞMESİ HAKKINDA

Çeşmenin üzerinde daha sonradan yapıldığı belli olan ahşap direklerin taşıdığı bir çatı yer almaktadır. Üzeri yöresel kayrak taş döşeli kırma çatılıdır. Çeşmede 3 adet musluk (lüle) yer almakta olup şuanda akmamaktadır. Çeşmenin üstünde sağlı sollu yüksek kabartma olarak yapılmış karşılıklı duran iki aslan (köpek) figürü yer almaktadır.

Çeşme üzerinde herhangi bir kitabe yeri ve kitabe bulunmamakta olup koruma altında tutulmaktadır.

VİDEO

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.