Akif Kurtuluş: Edebiyatın Doğru Cevaplar Sunma Yükümlülüğü Yoktur

Akif Kurtuluş ile edebiyatın cevap verme zorunluluğu ve edebi özgürlükler üzerine çarpıcı bir bakış sunan özel bir söyleşi.

Akif Kurtuluş: Edebiyatın Doğru Cevaplar Sunma Yükümlülüğü Yoktur
9 Ocak 2026 20:22

Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Şairin Şiir Evreni” söyleşi programı, Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Akif Kurtuluş’u Bursalı edebiyatseverlerle buluşturdu. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, moderatörlüğünü şair Altay Öktem üstlendi.

Şiirin Sorgulayan Doğası ve Kimliklerle Yüzleşme

Edebiyat yolculuğunda belirli bir şiir anlayışı veya sabit bir poetika benimsemediğini belirten Akif Kurtuluş, edebiyatın hazır cevaplar sunmadığını vurguladı. Şair, “Hayatıma yeni sorular katmak amacıyla şiir yazdım. Edebiyatın görevi doğru cevabı vermek değildir ve edebiyatla ilgili bir şablon doğrusu yoktur” ifadelerini kullandı.

Kurtuluş, edebiyatı, yazarın kendi kimliğiyle ve toplumla hesaplaşması olarak tanımlayarak, bu sürecin sancılı olabileceğini dile getirdi. “Erkeklik, Türklük, Sünnilik gibi hakim kimliklerle yüzleşmek önemlidir. Bu kimliklerle yüzleşmeden güçlü ve samimi bir edebi üretim gerçekleşmez. Toplumsal normlarla hesaplaşmadan gerçek edebiyata ulaşılması mümkün değildir. Edebiyat huzur peşinde olanların alanı değildir; kutsalları geride bırakmak gerekir” dedi.

1970’li ve 1980’li yılların kolektif “biz” vurgusu yerine, şiirlerinde bireyi ve kişisel vicdanı ön plana çıkardığını anlatan Kurtuluş, toplumsal sorunları görmezden gelmeden, bireysel meselelerin de şiirde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Söyleşi, Akif Kurtuluş’un katılımcıların sorularını yanıtlamasının ve kitaplarını imzalamasının ardından sona erdi.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.