Dijitalleşme ve Yapay Zekâ ile Yeniden Tanımlanan Geleceğin Meslekleri
Dijitalleşme ve yapay zekâ ile değişen meslekleri, geleceğin iş dünyasındaki yenilikçi fırsatlarıyla keşfedin.
2025 Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, dijitalleşme ve yapay zekâ teknolojileri iş gücü piyasasında köklü değişimlere yol açıyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, yapay zekâ ve dijital dönüşümün birçok mesleği etkilediğini belirtti. Yapay zekâya dayalı mühendislik, büyük veri uzmanlığı, yazılım geliştirme ve siber güvenlik gibi alanlar ön plana çıkarken, bankacılık, muhasebe ve kasiyerlik gibi geleneksel meslekler otomasyon nedeniyle dönüşüm geçiriyor.
Yapay zekâ sadece teknik alanlarda değil, insan kaynakları gibi süreçlerde de kullanılmaya başlandı. Prof. Dr. Güngör, Batı ülkelerinde işe alım süreçlerinde yapay zekânın aktif kullanıldığını ve Türkiye’de de büyük şirketlerin bu uygulamaya geçtiğini ifade etti.
Dijitalleşmenin yol açtığı çevre kirliliği ve gıda güvenliği gibi sorunlara dikkat çeken Güngör, ziraat ve gıda mühendisliği gibi alanların yeniden önem kazandığını vurguladı. Öte yandan, felsefe, edebiyat ve sanat gibi düşünsel alanlara olan ilginin azaldığını belirtti ve insanlığın teknolojiyle birlikte bu alanları da koruması gerektiğini söyledi.