Nilüfer’de Levi-Strauss’un Düşünce Mirası Ele Alındı
Nilüfer’de Levi-Strauss’un düşünce mirası kapsamlı bir şekilde ele alındı, kültür ve antropoloji dünyasına derinlemesine bakış sunuldu.
Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Nasıl Yapmışlar?” söyleşi dizisinin güncel oturumunda, Doç. Dr. Levent Ünsaldı moderatörlüğünde, Fransız antropolog Claude Levi-Strauss’un yapısalcı düşüncesi ve mirası ele alındı. Etkinlik, 20. yüzyıl düşünce yapısını şekillendiren yapısalcılığın temel unsurlarını değerlendirdi.
Yapısalcılık ve Levi-Strauss’un Kuramsal Yaklaşımı
Levi-Strauss’un birey ve toplum ilişkisine dair görüşleri, söyleşi kapsamında ayrıntılı biçimde incelendi. Doç. Dr. Ünsaldı, bireyin özgür bir özne olarak değil, daha geniş kültürel yapılar içinde etkileşimde bulunan bir aktör olarak konumlandığını vurguladı. Bu çerçevede dil, kültür ve bilinçdışı süreçlerin bireyin üzerinde belirleyici bir işlev gördüğü belirtildi.
Antropoloji ve Toplumsal Yapılar Arasındaki İlişki
Söyleşi sırasında sosyoloji ile antropoloji arasındaki metodolojik farklar da eleştirel bir yaklaşımla değerlendirildi. Antropolojinin, yerel örneklemelerden hareketle insanlık genelinde geçerli yapısal kalıpları ortaya çıkarmaya yönelik arayışları katılımcılarla paylaşıldı. Mitler, semboller ve ikili karşıtlıklar gibi kavramların toplumların ortak zihinsel yapısındaki işlevi detaylandırıldı.
Toplumsal bağlamda iletişim ve değiş-tokuş mekanizmalarının rolü de incelendi. Ünsaldı, kelime, meta ve akrabalık ilişkilerinin oluşturduğu geniş ağın, toplum biçimlenmesindeki etkisini açıkladı. Levi-Strauss’un "ilkel" ve "uygar" toplum ayrımına karşı duruşu hatırlatılarak, insan zihninin evrensel bir yapısal mantıkla işlediği ifade edildi.
Kaynak: BYZHA