Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Bizim İnsanlarımız

30 Kasım 2016 18:11

Ne para istiyorum ne de pul. Tek bir isteğim var, o da yalansız kul
Özdemir ASAF

“Parlatalım Beyler”

Mustafa ÖZTÜRK

Ayakkabı boyacısı ya da kısaca boyacı,para karşılığında Ayakkabı temizleyen, parlatan veya boyayan kişiye Ayakkabı boyacısı diyoruz.Seyyar boyacılar genellikle içinde ayakkabı fırçası,bez,cila,boya,gibi  malzemelerin ve üzerinde ayaklığın bulunduğu bir kutu taşırlar.Çok eskiden ayakkabı boyacıların ufak dükkanları varmış adına da “Lostracılık” deniyordu. Oralarda ayakkabılar boyanır kısa sohbetlerde edilirmiş. Ayakkabılar ayakta dolaşırken; ayaklar yorulur, ayakkabılar terler… Deri olanı, ruganı, yazlığı, kışlığı, siyahı, beyazı, kahve olanı ayakkabılarımız. Ayakkabılar iyiyse rahat eder ayaklar. Sıkarsa, vurursa; parmaklara kadar ızdırap. Toz deyse onlar silinir, parlaklığı gitmişse parlatılır, boyatılır. Hani derler ya “Dost başa düşman ayağa bakar.” Evet bu haftaki konuklarımdan Ayakkabı boyacısı Mustafa ÖZTÜRK. Ayakkabı sandığıyla PTT önünde müşterilerini yağışsız havalarda beklemekte. Ayancık’a geldiğimden bu yana ona boyatırım ayakkabılarımı… Seni yazacağım dediğimde “Yaz hocam Hayat adil davranmıyor herkese kimi ayakkabı boyacısı oluyor benim gibi, kimi ayakkabı fabrikatörü, kimide ayakkabı boya fabrikatörü… Namusla, şerefle ekmek parası peşindeyim boya sandığımla… Boyalayayım, parlatalım beyler…” diyor. Mustafa ÖZTÜRK kardeşim.

15240268_10154778772447002_1872598698_n

 

Çıt Çıt… Seyyar Kuruyemişci

Coşkun YALÇIN

Türk mutfağının zenginliğinin bir başka somut örneği de, kuşkusuz kuru yemişlerdir. Çok çeşitli kuru yemişler, her biri ayrı lezzette yiyecek kültürümüzü süslerler Kuruyemiş, toplumumuzda, öncelikle mutlu zamanlarda eylencelerde kullanılarn, tüketilen bir besin maddesidir. Özellikle çekirdekler, parklara dinlenmeye gidenler için vazgeçilmez bir yiyecek maddesi olmuştur. Öyle ki, parkla çekirdek bütünleşmiş, çekirdek olmadan parkta oturmanın mümkün olmadığı inancı yaygınlaşmıştır. Çekirdek buralarda vakit geçirmek için başvurulan bir yiyecektir. Bölgemiz de bunlara “Çerez” ve “eylencelik” de denilmektedğir. İlçemizde bu işi yapan en önemli seyyar satıcımız Namıdeğer “Çıt Çıt Coşkun” Coşkun YALÇIN’dan bahsetmek istiyorum. Yazın sahildeki parkta kabak çekirdeğinin yanında mısır işini de ekleyecek. Son baharda PTT önünde kuru yemişlere kestane ve mantar satışını da eklemekte. Yağışlı zamanlarda ve özellikle kışın, kahvehanelere ve cafelere kendine has sesiyle “Çıt Çıt” diyerek çekirdek el sandığıyla gelmesi bekleniyor. Kısa sohbetimizde; “Kendine sokak satıcılığını meslek edinmiş biri olarak sokak sokak satarak anlının teri ile helal para kazacı peşindeyim. Bu işi yapmak için sağlığınızın güç ve kuvvetinizin yerinde olması şart. Biraz da deneyiminiz olmalı… Hocam ilk okuldan bu yana seyyar satıcıyım.”

15293354_10154778771502002_423115242_o

 

Efe Oto Yıkama

Erdal ÖRNEK

Yükesek gelirli insanlar araç temizliğine çok önem verirler ve otomobili olan her insan orta ve üst gelirli olduğundan dolayı aracını ayda bir kez iç, dış temizliği yaptırırlar. Belirlenen süre kilometre yapan araçlarda mecburen yağını değiştirirler. Yine bazı insanların araçları yağmurlu zamanda bile tertemiz olması onların işine ve kendilerine verdikleri önemin açık bir göstergesidir. Oto yıkamalarında araç temizliğine önem verilmeli ve müşterisinin söylemesine gerek kalmayacak kadar titiz bir işçilik yapılmalıdır. Üstün körü yarım yapmak güvensizleştirir. Kimse de böyle bir müesseseye aracını teslim etmez. Kimden mi bahsediyorum? “Efe Oto Yıkama” Erdal Örnek kardeşimden. Ayancık Sanayi Sitesindeki iş yeri olmasına rağmen bu konudaki ihtiyacım için ona giderim. Çünkü işin ehlidir. Seni yazacağım ne dersin? Dediğim de; “Hocam çocuk yaştan başladım çalışmaya, ekmek param peşin de koştum. Muhasebede çalışıyordum kendi işim olan oto yıkama yağlama kurdum. İş makinalarından , kamyon, otobüs, taksilere kadar yıkama ve yağlama işi benim işim. Müessesemize gelen müşterilerimize oto yıkamada, iç-dış-motor-detaylı temizlik far temizliği-Alt yıkama titizlikle yapılır. Benim için müşteri, en önemli varlık sebebimizdir. Her zaman en iyisini ve gereksinimleri doğrultusunda ürün ve hizmet olmazsa olmazımdır”

15239364_10154778772087002_993206167_n

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.