İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Kış Aylarında Baca Yangınları ve Zehirlenmelere Karşı Uyarılarda Bulundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, kış aylarında baca yangınları ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kış döneminde artış gösteren baca yangınları, soba kaynaklı zehirlenmeler ve gaz kaçaklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu. Yetkililer, baca temizliğinin düzenli yapılmasının önemine dikkat çekerek, can ve mal kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.
Baca Temizliği ve Sobaya Dair Önemli Hususlar
İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, 2024-2025 kış sezonunda İzmir genelinde yaklaşık 600 baca yangını yaşandığını ifade etti. Mutlu, baca yangınlarının çoğunluğunun düzenli bakım ve temizlik ihmalinden kaynaklandığını belirterek, bacaların kullanım yoğunluğuna göre en fazla üç ayda bir, diğer bacaların ise altı ayda bir temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, apartmanlardaki sifon bacalarının titizlikle kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.
Mutlu, soba yanan odalarda uyulmaması gerektiğini, karbonmonoksit zehirlenmelerinin gece fark edilmeden ölümcül sonuçlar doğurabileceğini hatırlattı. Odanın devamlı havalandırılması gerektiğine değinerek, soba borularının altı ayda bir bakım ve temizliğinin yapılmasının önemini söyledi. “Uyuyan soba” olarak adlandırılan tiplerin kapak kapalıyken yanmaya devam ettiğine dikkat çekti ve soba borularının sızdırmaz olmasının gerekliliğini belirtti. Karbonmonoksit dedektörlerinin kullanımı hakkında da önerilerde bulunan Mutlu, sobaya gece yatmadan önce kömür eklenmemesi ve soba tamamen sönmeden uykuya dalınmaması gerektiğini ifade etti.
Gaz Kaçakları ve Yangına Müdahale Konusunda Öneriler
İtfaiye yetkilisi, gaz kaçaklarında elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiğini ve kıvılcım yaratabilecek herhangi bir işlemden kaçınılması gerektiğini bildirdi. Gaz kokusu algılandığında ortamın derhal havalandırılması gerektiği vurgulandı. Doğalgazın hafif, LPG’nin ise ağır olduğu ve buna göre gazın ortamda biriktiği belirtildi. LPG kaçaklarında ise gazın havlu gibi malzemelerle zeminden dışarıya süpürülmesi önerildi.
Kızgın yağ yangınlarına su ile müdahale edilmemesi gerektiğini ifade eden Mutlu, yangının üzerine ıslak bez ya da havlu koyularak oksijenle temasın kesilmesinin gerektiğini anlattı. Evlerde yangın söndürücü bulundurmanın önemine işaret etti.
Gaz ve baca kaynaklı olası zehirlenmelerde, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik belirtilerinin görülmesi halinde ortamı hemen terk edilmesi ve kapı ile pencerelerin açılarak ortamın hızlıca havalandırılması gerektiği belirtildi. Zehirlenme şüphesi taşıyanların hızlı şekilde 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişim kurmasının hayati olduğu belirtildi.
Kaynak: BYZHA