Buca Cezaevi Arsasının Yarı Yeşil Alan Olacak
Buca Cezaevi arsası yarı yeşil alan olarak düzenlenerek doğa ve şehir yaşamı bir arada sunulacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kent gündemi ve belediyelerin mali durumu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Tugay, İller Bankası’nın mülkiyetinde bulunan eski Buca Cezaevi arazisi için plan değişikliğine gidileceğini ve alanda yarı yeşil alan ile sosyal donatı alanlarının ayrılacağını bildirdi.
İller Bankası Arazisinde Planlama Çalışmaları
Buca Cezaevi arazisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, alanın şehir merkezi konumunda olduğunu ve uzun süredir atıl durumda bulunduğunu belirtti. Tüm tarafların mutabakatıyla, arazinin yaklaşık yarısının yeşil alan, bir kısmının ise okul gibi sosyal donatı alanlarına tahsis edilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti. Caddeye bitişik kısmın ise İller Bankası’nın talebi doğrultusunda yapılaşmaya ayrılacağını vurguladı. Tugay, tamamının yeşil alan olarak ayrılması durumunda belediyeye yüksek maliyet çıkaracağını ve bunun bütçeye olumsuz yansıyacağını dile getirdi. Bu kapsamda plan değişikliği teklifi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirilecek.
Belediyelerin Finansal Durumu ve Kredi Süreçleri
Başkan Tugay, belediyelere yönelik finansal blokelerin kaldırıldığını belirterek, Türkiye genelinde belediyelerin borçlu durumda olduğunu, bunun kamu kurumlarının doğası gereği olağan olduğunu aktardı. Belediyelerin kamu hizmeti veren kurumlar olduğunu hatırlatan Tugay, özel şirket muamelesi yapılmaması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası kaynaklı bir kredi kullandığını ve bu kredinin önceden onaylandığını ifade eden Tugay, diğer kredilerin onaylanmasını beklediklerini ancak onaylanmaması halinde projelerin belediyenin kendi kaynaklarıyla gerçekleştirileceğini açıkladı. Kredi kullanımı ile ilgili işlemlerin prosedür gereği onaylandığını belirten Başkan Tugay, projelerin İzmir halkının yararına olacağını ve gerekli kaynak onaylarının verileceği yönünde iyimser olduğunu kaydetti.
Genel Değerlendirme
Başkan Tugay, İZSU Genel Müdürlüğü’nün Konak, Karabağlar ve Bayraklı ilçelerinde yağmur suyu ayrıştırma çalışmalarını da kapsayan altyapı yenileme projesinin temel atma töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Belediyelerin mali yapısı ve kent gündemiyle ilgili değerlendirmelerinde, kamu hizmetlerinin öncelikli olduğunu ve finansman süreçlerinin bu çerçevede yürütüldüğünü vurguladı.
Kaynak: BYZHA