Üsküdar Faciası: Şehrimizin Unutulmaz Acısı
Üsküdar Faciası, şehrimizin derin yarasıdır; unutulmaz acısı ve etkileriyle hafızalarımızda yaşamaya devam ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ülkemizin ve Kocaeli’nin en büyük sivil deniz kazası olarak kayıtlara geçen Üsküdar Vapuru Faciası’nın 68. yıl dönümünde bir anma mesajı yayımladı. Başkan Büyükakın, bu facianın ardından kamuoyunda oluşan duyarlılığın deniz taşımacılığı, güvenlik önlemleri ve kamu sorumluluğu alanlarında önemli bir bilinç oluşumuna katkı sağladığını ifade etti.
Facianın Detayları ve Tarihçesi
1958 yılının 1 Mart sabahı İzmit Körfezi’nde yolculuk yapan Üsküdar Vapuru, Derince açıklarında şiddetli hava koşulları sebebiyle alabora oldu. Bu elim kaza sonucunda toplam 392 vatandaşımız hayatını kaybetti. Başkan Büyükakın, yaşanan bu kaybın Türkiye denizcilik tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, faciada hayatını yitiren yolcular ve öğrencilerin şehrin en büyük toplu kayıplarından biri olduğunu aktardı. Bu trajedi, insan hayatının hassas ve korunması gereken bir değer olduğunu toplumun her kesimine bir kez daha hatırlatmıştır.
Anıt ve Toplumsal Hafıza
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen 1 Mart Anıtı, bu kaybın yasını ve sorumluluğunu ifade eden bir simge olarak karşımıza çıkmaktadır. Başkan Büyükakın, anıtın sadece geçmişte yaşanan acıyı hatırlatmakla kalmayıp aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilincini güçlendirdiğini belirtti. Büyükakın, faciada hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak, ailelerine sabır diledi ve bu trajedinin hafızalarda sürekli yaşatılacağını açıkladı.
Kaynak: BYZHA