Dolar 32,3733
Euro 34,9924
Altın 2.326,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Yüzümüz Bilimle Aydınlansın!

8 Ekim 2015 17:23

Erdoğan Erkaymaz

Ben Mardinli bir köy çocuğuyum. Bugün NOBEL aldım, çalışırsanız aşamayacağız engel yok. Atatürk’ün dediği gibi yüzümüz bilimle AYDINLASIN!

Hayrettin Kaya

Aziz SANCAR

 

Amerika’nın Kuzey Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan Türk Bilim insanı Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Dr. Aziz Sancar, Ödülü ABD’li ve İngiliz meslektaşlarıyla paylaştı. 2015 yılı Nobel Kimya Ödülünü İsveç’teki Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada ‘DNA ile ilgili çalışmaları’ nedeniyle ödüle layık görüldüklerini belirtmişler. Bilim dalında Nobel ödülü onurunu yaşatan Sancar’a teşekkürler.

 

1969 İstanbul Tıp Fakültesi mezunu olan Sancar, iki yıl Savur’da sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra Amerika’ya giderek Dallas Texas Üniversitesinde ‘Moleküler Biyoloji ‘ dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı’ dalında doçentli tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalar yapıp 415 makale ve 33 kitabı yayınlanmıştır.

 

Gerçekten çok büyük başarı… 22 Mayıs 2015 tarihinde İsveç Stockholm deki Nobel müzesini yerinde görmüş ve inceleyen biri olarak çok gururlandım. Orhan Pamuk’tan sonra bir bilim insanının ismini taşıyan (Prof. Dr. Aziz Sancar) uçan kartı olacak. Bu toprağın insanına imkan verildiğinde neleri başarabileceğinin göstergesidir. Bir gururda; sonunda Türkiye’nin kendi okullarından yetiştirdiği Nobel ödüllü bir bilim insanımız oldu.

 

Mardin Savur’dan okuma yazma bilmeyen ancak eğitimin önemini kavrayan 8 çocuklu bir ailenin çocuğun ailesini kutlamak gerekir. Prof. Dr. Aziz Sancar ne kadar şanslı ki o dönemde eğitimin önemini kavramış aileye sahip olması… Hangi şehirde doğduğunuz Türk, Kürt, Arap olması çok mu önemli. Ailesi bu önemli beyinin önünü açmış. İçimi acıtan bu bilim adamların ülkemizde de kalabilmesi, araştırmalar yapabilmeleri, desteklenmeleri, hiçbir siyasi baskı yapmadan özgürce…

 

Geçmişte çağdaş medeniyetler seviyesini hedef eden, iyi bilim adamları yetiştirmeye ant içen toplumken; dini kötüye kullanıp yozlaşma yolunda hızla ilerleyen bir topluma doğru gidiyoruz. ‘Cünüp asker ölünce şahit olur mu?’ yok efendim ‘Makat su girerse oruç bozulur mu?’ gibi çok önemli konular üzerinde tartışan topluma döndük. İyiki TUBİTAK’a sorulmamış bilim insanımızın bu çalışması ‘Gereksiz bir çalışma’ cevabını alırdı.

 

13 yıllık iktidarlarında bütün eğitim kurumlarımız, İmam Hatip’e çeviren, okul öncesi kız evlatlarımızın başına türban geçirme mücadelesine giren, Üniversitelerimize Cemaat tarikat bağlantıları ile liyakatsiz adamları dolduran, Ortadoğu daki dinci terör örgütlerine sempatik bakan, sanatı ve sanatçıyı hor gören zihniyetten bilim insanı çıkmasını hayal bile edemezken, ABD’nin kendine sağladığı olanakları kullanarak Nobel ödülü almış bilim insanımızı tebrik etmek bana düşmez, saygılarımı sunmak istiyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.