Dolar 32,3675
Euro 35,0041
Altın 2.323,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Yeni Kimlik Kartları Nasıl Alınır? Elektronik Çipli Kimlik Kartları Ne Zaman Dağıtılacak?

Yeni elektronik kimlik kartlarının dağıtımına başlandı. Hayatımızı kolaylaştıracak olan yeni kimlik kartları nasıl alınır? Yeni kimlik kartları ücretli mi ve nereden alınır? Tüm detaylar haberimizde.

Yeni Kimlik Kartları Nasıl Alınır? Elektronik Çipli Kimlik Kartları Ne Zaman Dağıtılacak?
Aslan Özdemir
13 Mart 2016 15:14

Yıllardır kullandığımız kimlik kartları tarihe karışıyor. Yeni teknoloji elektronik çipli kimlik kartlarının da dağıtımına başlanıyor. Vatandaşların merak ettiği en önemli konu ise yeni kimlik kartı nasıl alınır, yeni kimlik kartı ücretli mi? Tüm detayları haberimizde paylaşacağız.

Hayrettin Kaya

Özellikle güvenlik konusunda üst düzey özelliklere sahip olacak olan yeni elektronik kimlik kartlarının dağıtımı pilot il seçilen Kırıkkale’de dağıtımına başlandı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı hazırlıklar ile yürütülmeye başlanan projenin ilk adımları atıldı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bu yıl sonuna kadar birçok ilde vatandaşlara akıllı kimlik kartlarının dağıtılması planlanıyor. Tüm vatandaşlara ise 3 yıl içinde yeni kimlik kartlarının dağıtılması düşünülüyor.

Profesyonel grafik tasarımcılarının çabaları ile tasarlanan yeni kimlik kartları, Merkez Bankası Banknot Matbaasının da katkılarıyla ülkenin ulusal, kültürel ve tarihi değerlerine sahip unsurlara yer verildi. Selçuklu dönemini ait çizgilerinden, Osmanlı motiflerine kadar birçok unsura yer verilirken Cumhuriyet’in modern çizgileri de kullanılarak günümüzden eserlere yer verildi. Merkez Bankasında kağıt para banknotu basımında kullanılan teknikler, yeni kimlik kartına da uygulandı.

YENİ KİMLİK KARTI NASIL ALINIR?

Yeni kimlik kartı almak isteyen vatandaşlar yurt içinde bulunan Nüfus Müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar ise dış temsilciliklerde başvurularını yapabilirler. Başvuru için bazı resmi evraklar da gereklidir.

BAŞVURU EVRAKLARI NELERDİR?

  • Son 6 aylık süre içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı
  • Uluslararası aile cüzdanı
  • Pasaport
  • Sürücü Belgesi
  • Memur Cüzdanı
  • Avukat Kimlik Kartı veya Basın Kartı

Yaşı 15’in üstünde olan vatandaşların durumuna göre yukarıdaki evrakları ile birlikte şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 15 yaşını tamamlamayanlar ise velileri ile birlikte başvuru yapabilecekler. 15 yaşının altındakiler için istenildiği taktirde kimlik kartlarına fotoğraf koyulmayacak. Talep edilmesi halinde ise her yaştaki çocuğun fotoğrafı kimlik kartlarında bulunabilecek. Başvurudan sonra kimlik kartları ile işlem yapılabilmesi için 6 haneli şifrenin içinde bulunduğu zarf vatandaşlara verilecek. Pin kodu, kimlik kartı kişiye teslim edilinceye kadar aktif olmayacak.

YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETLERİ

Yeni kimlik kartı alacak olan vatandaşların doğum bildirimleri haricinde her kimlik kartı için bir bedel ödemesi gerekmektedir. Bu ücret 15 TL olarak belirlenmiştir.

YENİ KİMLİK KARTININ FAYDALARI

  • Güvenli kimlik doğrulaması yapılacak.
  • Kimlik Kartları 6 haneli şifre ile kullanılacak
  • Dolandırıcılık ve sahtecilik gibi durumlardan vatandaşların mağduriyeti önlenmiş olacak.
  • E-Devlet hizmetlerine daha kolay bir şekilde ulaşılacak.
  • Seyehat belgesi olarak kullanılabilecek.
  • Elektronik imza özelliğine sahip olacak.
  • Kamuda vatandaşlara sunulacak hizmetlerde süreçler daha kısa sürecek
  • Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak.
  • Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık ve benzeri) asgariye inecek.
  • Sahip olduğu temaslı ve temassız kimlik doğrulama mekanizmaları ve uluslararası standartlarda entegrasyon kabiliyetleri sayesinde birçok cihaz ve uygulamayla entegre edilerek kullanılabilecek.
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün kimlik kartı ile entegrasyonu sağlamasıyla bankacılıktan noter işlemlerine, tapu işlemlerinden sağlık ve sigorta işlemlerine kadar birçok alanda güvenli doğrulama işlemi yapılabilecek.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.