Dolar 32,5211
Euro 34,7870
Altın 2.420,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Yemen’in Emel’i

Yemen’deki iç savaşın sembol olan “Emel” hayata gözlerini yumdu.

Yemen’in Emel’i
5 Kasım 2018 15:57

Yemen’deki iç savaşın sembol olan “Emel” hayata gözlerini yumdu. New York Times’ın paylaştığı fotoğrafla sosyal medyada gündem olan “Emel” açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Gazete geçen hafta Yemen’in kuzeyindeki bir hastanede çok zayıf düşmüş bir şekilde yattığı fotoğrafı yayınlaması üzerine, fotoğraf sosyal medyada paylaşılmış Emel için yardım çağrılarında bulunulmuştu. 4 yıldır devam eden iç savaş ülkeyi insani bir krizin eşiğine getirmiş durumda. Birleşmiş milletler ülkede 400 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.

 

Ortadoğu coğrafyasında yer alan (Arap Yarımadası) Yemen Cumhuriyeti, “Arap Bahar’ında  lider deviren ülkelerden biridir. Yemen eski çağlarda  zenginliği ile bilinen bir ticaret merkezi olma özelliğine sahiptir. Bu dönemde Arap dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumunda olan Yemen Ümit Burnunun keşviyle eski önemini yitirmişti. Yemen  zengin yer altı kaynaklarına sahiptir. Ancak petrol, balık, kayatuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır gibi zengin yer altı kaynaklarına sahip olmasına ramen Suudi Arabistan İran çatışmasının önemli bir parçası olarak sürdürülen iç savaş ekonomiyi bitirmiş ve Yemen üzerinde kontrol sağlanmaya çalışmaktadırlar.

Yemen’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki bütün ortadoğuya yayılan mücadele önemli bir çatışma alanına dönüşmüştür. Suudi Arabistan’ın Yemen iç savaşına doğrudan müdahale amacıyla oluşturduğu hava gücüne (Mısır, Tas, Sudan, Bahreyn) gibi birçok Arap ülkesi doğrudan katkı sağlamıştır. Birleşik Arap Emirlikleri Yemen savaşında Suudi Arabistan yanında doğrudan yer almıştır. ABD de Suudi Arabistan’a Yemen savaşında lojistik destek sağlayarak savaşın içindedir.

Yemen’deki savaş ülkenin altyapısını tamamen yıkmış durumda. Yemen’de açlık ve salgın hastalıklar da halka yönelik ciddi bir tehdit niteliğinde. Bölgede kolera, difteri gibi hastalık salgınlarında ölenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Bunun yanı sıra savaşan tarafların sivil kayıplara aldırış etmeden düzenlediği saldırılar da halkın hayatını daha da dayanılmaz hale getiriyor. İnsan hakları kuruluşları Yemen’e dair bir biri ardına uyarılar yaparken, savaşan taraftardan da dünyanın geri kalanlarında durumu değiştirmek için herhangi bir hamle gelmiyor.

Yemen’de eğitim ve sağlık kurumları büyük ölçüde işlevselliğini yitirmiş durumda. Birleşmiş Milletler ve çeşitlim gözlemci grupların zaman zaman yayınladıkları rapora göre ülkenin 24 milyonluk nüfusun üçte ikisi açlıkla karşı karşıya ve temiz suya erişimi yok. 3.3 milyon insan kıtlık bölgesinde yaşıyor. İki milyon çocuk yetersiz beslenmeden etkilenmiş durumda. Buna karşın Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar güvenlik riski gerekçesi ile bu insanı krize yönelik yeterli müdahalede bulunamadıklarını açıklıyor. Bölgeye ulaşma imkanının oldukça kısıtlı olduğunu bildirmekteler.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres “Dünyanın en kötü insanı krızinin yaşandığı Yemen’de çatışmalara derhal son verilmeli. Yemen bu gün uçurumun eşiğinde duruyor. Yemen’de barış fırsatı var ve bu fırsat elden gitmemeli. Tarafları bu ay sonunda BM denetiminde yapılacak istişarelerde, diyalog yoluyla engelleri aşmaya ve sorunları çözmeye davet ediyorum. Tüm üye devletlere ve diğer paydaşlara da bu krizi sona erdirmeye yönelik adımlar atmaya çağrı yapıyorum” diyor. Eyyy 22 Arap ülkesi ve 1,5 milyar Müslüman nufüsu bu açlık ve ölüme nasıl seyirci kalabiliyorsunuz. Arap şeyhleri İslamcı parti ve hükümetleri, İslamcı sermaye ve Müslümanlık yapan sahtekar zenginler Yemen’e neden sessiz kalıyorsunuz…. Suudi Arabistan’ın saldırdığı Yemen halkı yalnız ve kimsesiz… Yemen’deki iç savaşın sembolü Emel yaşamını yitirdi… Başka Emeller ölmesin…

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.