Dolar 32,5723
Euro 34,9978
Altın 2.430,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Yatırım için Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı?

İndirimli konut kredilerinin çok yaygın olarak bankalar tarafından verilmeye başlanmasıyla beraber birçok kişi evi kredi ile satın alıp kiraya verme yöntemini denemişlerdir.

Yatırım için Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı?
28 Eylül 2018 08:15

İndirimli konut kredilerinin çok yaygın olarak bankalar tarafından verilmeye başlanmasıyla beraber birçok kişi evi kredi ile satın alıp kiraya verme yöntemini denemişlerdir.

Bu şekilde kredinin parasının kira ile karşılanması amaçlanmaktadır. Bunun karlı bir yöntem olup olmadığı ise sıkça tartışma konusu olmuştur. Ev alıp kiraya vermek bazı şartlar altında avantaj yaratsa da detaylı bir inceleme yapıldığında genel itibariyle çok mantıklı bir yöntem olarak görülmemektedir.

Kira ile Kredi Ödemek Karlı mı?

Kira ile kredi ödemek ilk dönemlerde olduğu kadar karlı olarak değerlendirilmemektedir. Piyasa uzmanları tarafından yapılan analizlerde kiraya çıkma durumunun eskisi kadar yaygın olmadığı ve insanların çoğunlukla kredi alma seçeneğini tercih ettikleri için kiralık ev oranlarında da azalma olduğu belirtilmektedir. Analiz verilerine göre özellikle Zeytinburnu kiralık daire konusunda öne çıkıyor. Ev satın alıp kiraya veren en popüler ilçelerden birisi burası.

Ev alıp kiraya vermek ile ilgili yapılan bazı değerlendirmeler:

  • Konutların satış fiyatları arsaya göre oldukça yükseldi
  • Satılık dairelerin sayısı arttıkça kiralık ev sayısı azaldı
  • Kiralık eve çıkmaktansa insanlar kredi ile ev satın alma yöntemini tercih ediyorlar
  • Piyasada çok fazla satılık ev olduğu için kiraların fiyatları düşecektir
  • Kiracı profili daha düşük olacaktır

Bu değerlendirmelere göre kiracıdan düzenli ve iyi bir gelir elde etmek daha zor bir hale geldi. Yatırım için kredi ile ev satın alıp kiraya vermek eğer belli bir birikiminiz yoksa hem riskli hem de dezavantajlı olabilmektedir.

Kiraya Vermenin Karlı Olması için Hangi Şartlar Gerçekleşmelidir?

Kira ile kredi ödemenin eskiden olduğu gibi karlı hale gelmesi en çok kira çarpanına bağlıdır. Kira çarpanı kredi ile satın alınacak konutun kaç içinde parasını karşılayabileceğini ifade eden bir terimdir.

Yatırım için Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı?

*Satın aldığınız gayrimenkulün parasının brüt aylık kira gelirine bölünmesiyle kira çarpanı bulunmaktadır.

Kira çarpanının 15 senenin altına indiği dönemlerde konut satın alarak evi kiraya vermek mantıklı olarak görülebilir. Özellikle İstanbul için bu daha zor gerçekleşen bir durumdur.

Talep ve arz dengesinin sağlanması da bir başka önemli unsurdur. Mevcut satış stoğunun azalması-erimesi anlamına da gelen bu koşullarda kredi ile ev alıp kiraya vermek kar getirebilmektedir.

Kiracının oturması için ev almak ve krediyi kira ile ödemek genel olarak günümüz koşulları altında pek iyi bir yatırım tercihi olarak değerlendirilememektedir.

Bu tarz bir yatırım yapılacaksa da ileride evin değerinin artmasının ön görüldüğü durumlarda gerçekleşmesi avantaj sağlayabilir. Kaliteli ve 5 sene içinde iyi bir değer kazanacak olan projeye böyle bir yatırımın yapılması karlı olabilir.

Ayrıca sadece ev alıp kiraya verme amacıyla değil kendiniz oturmak istiyorsanız ama bir süre kredi borcunuzu ödeyebilmek için kiraya verecekseniz bu durum da nispeten kiracı için kredi ile ev almaktan daha avantajlı olacaktır. Konut kredisi kullanırken kira gelirinizle kredi taksit tutarınızın denk olması da dikkat edilecek başka bir koşuldur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.