Dolar 32,3190
Euro 35,1206
Altın 2.301,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Yağışta Mayıs Bereketi

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, Mayıs ayı yağışlarında Orta Karadeniz'de artış kaydedildiğini söyledi.

Yağışta Mayıs Bereketi
Aslan Özdemir
28 Mayıs 2014 10:49

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, Mayıs ayı yağışlarında Orta Karadeniz'de artış kaydedildiğini söyledi.

Hayrettin Kaya

 

Murat Asar yaptığı açıklamada, “Mayıs ayı yağışlarında Orta Karadeniz'de artış kaydedildi. Bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu ve gelişme gösterdiği bahar dönemi Mayıs ayında yağışların artması, su yılının başından bu yana yaşanan yağış azlığı etkisinin azalması ve tarımsal açıdan olumlu bir gelişmedir” dedi.

 

“Şu ana kadar bölge Mayıs yağışlarında ortalama yüzde 22.3 artış kaydedildi” diyen Asar, şu bilgileri verdi: “Yağışta en fazla artış Kastamonu yüzde 103 olarak gerçekleşti. Diğer merkezlerde ise Cide yüzde 75, Merzifon yüzde 68, Amasya yüzde 60, Devrekani yüzde 49, Osmancık yüzde 46, Çorum yüzde 42, Ordu yüzde 20 ve İnebolu yüzde 14 civarında artış kaydedildi. Aynı dönemde, Samsun ve Bafra normali civarında yağış alırken, Sinop, Tokat, Ünye, Bozkurt, Turhal'da ise düşüş yaşandı. Yine bölgede şu ana kadar Mayıs ayı ortalama 8 gün yağışlı geçerken, en fazla 19 gün ile Kastamonu, Ordu'da 16 gün, Çorum, İnebolu ve Ünye'de 13 gün yağışlı geçti.”

 

Yağışların Çarşamba akşam saatlerinden itibaren bölgeyi terk etmesinin beklendiğini ifade eden Murat Asar, şunları kaydetti: “Ortalama olarak kaydedilen yüzde 22,3 artışın, Mayıs ayının son haftasında beklenen yağışlarla birlikte bir miktar daha yükselmesi beklenmektedir. Yapılan son tahminlere göre; bölgemiz; merkezi Doğu Karadeniz'in kuzeyinde yer alan alçak basınç merkezi ve buna bağlı cephesel sistem ile atmosferin üst tabakalarındaki soğuk havanın etkisi altındadır. Bu sebeple Samsun ve Orta Karadeniz Bölgemizde aralıklarla sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülmektedir. Bu yağışların Çarşamba akşam saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi, akşam saatlerinden itibaren bölgemizi terk etmesi bekleniyor. Ancak Orta Akdeniz üzerinden gelecek olan yeni bir yağışlı sistemin, Perşembe akşam saatlerinden itibaren öncelikle bölgemizin batı kesimlerini, Cuma gününden itibaren ise tamamını etkisi altına alması bekleniyor. Yeni yağışlı sistemin ise önümüzdeki hafta ortasına kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Mayıs ayı sonu itibari ile mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıklarının Salı ve Çarşamba günü batı kesimlerde, Perşembe günü ise doğu kesimlerde kademeli olarak 4 ila 6 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.”

 

Bölgede beklenen bu haftanın en yüksek sıcaklıkları şöyle: Samsun-Sinop ve Ordu 26°C, Kastamonu 27°C, Çorum 28°C, Tokat 30°C, Amasya 33°C.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.