Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Türkiye Sakatlar Derneği Ayancık Şubesi'nden Basın Açıklaması

"İnsanca ve onurlu bir yaşam istiyoruz"

Türkiye Sakatlar Derneği Ayancık Şubesi'nden Basın Açıklaması
3 Aralık 2013 11:59

İlçemizde 18 Kasım 2013 Pazartesi günü açılışı yapılan Türkiye Sakatlar Derneği Ayancık Şubesi  3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

"İnsanca ve onurlu bir yaşam istiyoruz" diye yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

Neden 3 Aralık?

Dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca engelli toplumdan dışlanmış, en temel hizmetlere ve haklarına ulaşamaz haldedir. Sınırlı sayıda ülke dışında engelliler toplumda yok sayılmakta, “farklı” görülmekte, ama daha ötesi yanlış inanışların mağduru olmaktadır. Haklarından yararlanması sağlanmayan engelliler, her türlü yokluk ve yoksunluğun içine sürüklenmekte, aileleri çaresiz, çözümsüz bırakılmaktadır.

Özel bir hukuk düzenlemesine bile ihtiyaç olmadan, hepimiz doğduğumuz andan itibaren herkesle eşit olmalıyız. Eşit olmayan, ayrımcı uyğulamalar nedeniyle, eğitim, iş ve insan onuruna yaraşır bir yaşamdan mahrum bırakılıyoruz. Biz engelliler hemen her yerde “farklı”, toplum içinde “öteki” durumuna itilmekteyiz. İşte Birleşmiş Milletler ’in ilan ettiği 3 Aralık tarihi, “eşitsiz ve ayrımcı uygulamalara son verin” diye haykırdığımız, güya duyan, gören, algılayanlara “var olduğumuzu” anlatabilmeye, gösterebilmeye çalıştığımız bir gündür. Yasalarca tanınan Hakları dahi kullanamıyoruz!..

Yıllardır bizlere doğrudan veya dolaylı “hak” verdiği söylenen yasalar yayınlanıyor. Uluslararası sözleşmeler onaylanıyor. Bir hakkı kullanabiliyorsan, ona erişebiliyorsan insan için bir değeri vardır. Ancak ülkemizin gerçeği değişmiyor. Haklara erişimin önü bir türlü açılamıyor. Bu nedenle de engelliler sahip olduğu hakları ne yazık ki yıllardır kullanamıyor. 2005 yılında bir yasa çıkarıldı. 7 yıl içinde kamusal alanların, binaların, toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunlu kılındı. 7 yılın bitiminde hiçbir değişiklik olmadığı gibi yasa değişikliği yapılarak, süre sınırı kaldırıldı.

Genel Sağlık Sigortası ile herkese sağlık hizmeti sunulacaktı. Engellilere pozitif ayrımcılık yapılacaktı. Olmadı, sağlık desteğimiz çıkarılan her Sağlık Uygulama Tebliği ile daha da kısıtlandı. Sağlık Kurulu Raporlarıyla ilgili her düzenlemede, işler daha da karmaşık hale geldi, yeni hak kayıplarına yol açıldı.

Eğitim sistemindeki değişikliklerin engelli çocuklarda nasıl bir etkiye neden olduğu hiç konuşulmadı. Ailelerin çığlıkları duyulmadı. İstihdam alanındaki yasaların gerekleri yerine getirilmedi, yasalarla belirlenmiş kontenjanlar boş, engelliler işsiz kaldı. Sonuç olarak engelliler haklarını kullanamaz, haklarından yararlanamaz hale getirildi.

Biz özel bir şey değil, herkes gibi yaşamak istiyoruz;

Bizler devletten, hükümetten, yerel yönetimlerden aslında çok özel şeyler beklemiyoruz. Anayasamızda yazdığı gibi herkesle eşit koşullarda olmak istiyoruz. Bir işte çalışmak, spor yapmak, sanatla uğraşmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyoruz. Yolların, toplu ulaşım araçlarının, meydanların, köprülerin ve en önemlisi sağlıktan adalete kamu hizmet binalarının, kamuya açık binaların engellilerin kullanımına uygun olmasını istiyoruz.

Devletin, çalışamayacak ve iş olağı sağlanmayan engellilere, kimseye boyun eğmeyeceği, kimseye minnet etmeyeceği kadar bir geliri vermesini istiyoruz. Tüm gelir ve destek ödemelerinde engelli bireyin ekonomik durumu dikkate alınmalıdır. Mevcut uygulama, engelliyi birey olarak görmemekte, engelli bireyi 3. Dereceye kadar akrabalarının bir parçası olarak ele almaktadır. BU UYGULAMADAN DERHAL DÖNÜLMELİDİR. Uygulama, engelli bireyin akrabalarıyla olan ilişkisini bozmakta, başka bir bireye bağımlı bırakmakta ve engelli bireyi ailesi ile birlikte bütün olarak yoksulluğa ve açlığa sürüklemektedir.

Özetle “insanca ve onurlu bir yaşam” istiyoruz.

Sizler, hükümetler olarak Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalarla bunları yapmayı üstlendiniz. Bunlar sizin zorunlu görevleriniz. Biz sizlerden yalnızca görevinizi yapmanızı bekliyoruz. Hukuka, kurallara, standartlara uyun, uyulmasını sağlayın diyoruz.

Şimdi yeni bir yerel yönetim seçimi dönemine giriyoruz. Seçimlere katılan tüm siyasi partilerimize yaşadığımız sorunları bir kez daha hatırlatmayı görev olarak görüyoruz. Siyasi partilerimizden gerçekçi, programlanmış çözüm politikaları, bunları yaşama geçirecek ilkeli, tutarlı adaylar bekliyoruz.

Aynı zamanda Anayasasına pozitif ayrımcılığı işlemiş bir ülkenin vatandaşları olarak engelli adaylara gerçekten seçilebilme olanağı sağlanmasını diliyoruz. Kendi sorunlarımızı belediye meclislerinde dile getirmek, çözüm için birlikte çalışmak ve hayata doğrudan müdahale edebilmek istiyoruz.

Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.