Dolar 32,3669
Euro 34,9560
Altın 2.325,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Toki ve Suriye’liler

12 Temmuz 2016 21:39

Ama Türkiye’yi paylaşmayız……

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)nin hayata geçirdiği projelere, dar ve orta gelirli ailelerin başvurmalarını değerlendirirken, Cumhurbaşkanının açıklamaları ardından Suriyeli mültecileri baş Toki konutlarına yerleştirme fikri tartışmalara yol açtı. Toki kaynaklarına göre talep toplama ve kurallı satışlar aracılığıyla 10 bine yakın konut için başvuru alınmış (Dar gelirli Orta gelirli, emekliler, şehit aileleri, gaziler ile dul ve yetimleri için)

Hayrettin Kaya

Hürriyet gazetesine Toki başkanının “Henüz bize verilmiş bir görev yok. Ancak TOKİ’nin elindeki konutlardan, seçilen Suriyelilere bedeli karşılığında konut verilebilir” demiş. Devamında; Ahıskalılara verildiği gibi Suriyeli’lere de borçlandırma suretiyle elimizdeki konutlardan verilebilir. Bedeli neyse o fiyattan uzun vadeli ödemeli koşullar hazırlanarak verilebilir. Çünkü TOKİ kar amacı gütmeyen maliyeti üzerinden konut satmakta. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.”

 

Bu tartışmaya İzmir, Romanlar Derneği başkanı konuyla ilgili “Biz 7 yıldır konut bekliyoruz. Önce bize verdiğiniz sözü tutun; bazı yerlerde ihtiyaca cevap vermeyen girişimler oldu. Lalapaşa’da Romanlara verilmesi gereken konutlar Roman olmayanlara verildi. Bu politika doğru değil. Öncelikli asli vatandaşlar olmalı. Önce Roman yurttaşları yada ekonomik sıkıntıda olanları gör, onların barınma sorunlarını çöz, sonra Suriye’lilerin sorunlarını çöz.”

 

Siyasilerde konuyla ilgili söylemlerinde CHP’li Fikri SAĞLAR” ülkede 3 milyon Suriyeli olduğu söylenmektedir. Kesin rakamı devletin yetkilileride bilmemektedir. Suriye’den adam geliyor, Cumhurbaşkanı sayesinde beni sömürüyor, Türkiye vatandaşlarını sömürüyor.” MHP grup başkan vekili Erkan AKÇAY “ Suriyelilere vatandaşlık verilmesi demografik yapıyı bozacak, sosyal, siyasal bir çok sorun ithal edecek durumdur. TOKİ evleri verilmesi de ayrıca bir garabettir.” Demişlerdir.

 

Şimdi akıllara gelmiyor mu; Bu güne kadar şehit düşenlerin analarına, eşlerine TOKİ’nin bir daire verilmesi düşünülmedi de Suriye’liler düşünülüyor. Elbette bu imkanları (misafirlerimiz) Apartman bodrumlarında, çadırlarda, kamplarda barındırmak yerine insanın konut ihtiyacı kalitesinde bir yerde barındırılmalı… Ülkemizin görünen bir gerçeği de yok sayamayız. Önce kendi insanımız olmalı. Suriye’lilere gösterilen hassasiyet bu ülke yaşıyanlarına da gösterilsin.

 

Bekir coşkunun son köşe yazısında belirttiği gibi; “Bayram tatiline gidip “Ölümden” kaçtık dedikleri Suriye’de geçirdiler, döndüler. 3.5 milyon Suriyeliden 20 bini asker kaçağı… 300 binide eli silah tutabilecek yaşta… Ruslar gelmiş ülkelerini İŞİD’in elinden kurtarmak için savaşıyor… Fransızlar, İngilizler, Hollandalılar, Kanada’dan gelmiş adam… Çocuklara, yaşlılara, hastalara,kadınlara tabii ki kapımız açık… Aşımızı, emeğimizi paylaşırız, neyimiz varsa, muhtaç olanlarla paylaşırız… Ama Türkiye’yi paylaşmayız…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.