Dolar 32,5883
Euro 34,7375
Altın 2.506,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 20°C

TİME Dergisine 'Atatürk' Kapak Oldu

7 Mart 2013 20:26

Erdoğan Erkaymaz

TİME dergisi 24 Mart 1923 tarihli sayısında Mustafa Kemal Paşa’yı kapak yapmıştı. TİME dergisinin 4. sayısına kapak konu edilen Mustafa Kemal Paşa hakkındaki makalede tarihçi Arnold V. Toynbee’nin görüşlerinden yararlanarak beyan altında “Mustafa Kemal Paşa hiç şüphesiz çağdaş tarihin büyük şahsiyetlerinden biridir. Bir Türk Anadolu’da kendi efendisi olabileceğini şahsen sergileyerek ispatlamıştır.” ifadesini kullanmışlardı.
 

TİME dergisi 90. yaşında 90 kapak arasında yine Mustafa Kemal Atatürk’ü ilk sıraya koyarak kapak yapması dikkat çekicidir. yazıda; “Daha sonra Atatürk ismini alan subay Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı İmparatorluğu küllerinden modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak ortaya çıktı” ifadesini kullanmıştır.

TİME haftalık haber dergisi olup, dünyanın en saygın haber ve politika dergilerinden biridir. Dergi kendi reklam kampanyalarında ismini The International Magazine of Events (Olayların Uluslararası Dergisi) deyişinin kısaltılması olduğunu belirtiyor. 1923 yılında ABD’de haftalık dergi olarak kurulan ve yayınlanan derginin günümüzdeki haftalık tirajı 4 milyonun üzerindedir.

TİME dergisinin Atatürk’ü kapak yapması sanki günümüzde Atatürk’e yapılan saygısızlığa, vefasızlığa anlamlı bir cevap olmuştur. Yine bu projeyi düşünen dergi yetkilileri büyük kurtarıcıyı kendi ülkesinde, kendi çocukları tarafından ırkçılık ve faşistlikle suçlarken silmeye ve unutturulmaya çalışılırken TİME dergisinin taktir etmesi manidardır. 

Yine ABD tarihinin en saygın gazetecilerinden Clarence Strelt, 88 yıl önce ve bu güne kadar yayınlanmamış notların birinde Mustafa Kemal’i şöyle anlatıyor: “Böyle adamlara az rastlanır. Kendine güvenen biri, yakışıklı, idealist, hayallerini gerçekleştiren bir hayalperest. Kültürlü, hep iyi giyiniyor. Kibar, rafine, anadan doğma bir centilmen. Nazik, doğuştan lider. Onunla konuştuktan sonra halkının ona neden güvendiğini anladım. Beni çok etkiledi. Uğruna can verilebilecek bir adam. Sözleri prestijli. Beni Türk konukseverliği ile karşıladı. Benimle 2 saat boyunca Fransızca konuştu. 40 yaşındaydı ama daha genç gösteriyordu. Geniş anlı, ağız ve çene yapısıyla bir savaşçının hatlarına sahipti. Ama onu gözlüklü ve kalpaksız gördüğünüzde bir profesör izlenimi veriyordu. Yaşam biçmini ve liderliğindeki gösterişten, kendini beğenmişlikten eser yoktu. Makam arabası ve konutunu koruyan korumalardan başka diğer devlet başkanlarının sahip oldukları onda yoktu.” diyor.

Oysa günümüzde ne yapılıyor? Bazı siyasiler ve sözde aydın yazarlar fikirlerini ve şahsiyetini yozlaştırmaya çalışıyorlar. Şu unutulmamalı; bugünkü özgürlüğümüz, modern, çağdaş, demokratik ve laik bir cumhuriyette yaşıyorsak ona borçluyuz. Bunu kabul ediniz. Onun için topluma ne kadar nefret aşılasalar da başarılı olamazlar, olamayacaklardır. Elin dünyaca ünlü dergisi 90. yılında böyle gündeme taşıyor. 

Şu gerçekte unutulmamalıdır; Atatürk, kafalara, beyinlere, TİME dergisinin kapağına sığmayacak kadar büyüktür. Büyüklüğü tüm dünya ülkelerinde ders olarak okunmakta ve heykelleri dikilmiştir. Cumhuriyet düşmanları, inkarcı din tacirleri büst ve heykellerine saldırarak, devrimlerini kitaplardan çıkararak karalamalarına devam etselerde NAFİLE…

Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterim diyen Atatürk, bu yüzyılın değil, tüm yüzyılın lideridir. Bu kapak konusundan Atatürk düşmanlığı yapanlar ve emperyalizmin hayranlığı yapanlar da okuyordur düşüncesindeyim.

Atatürk TİME dergisine kapak olmasaydı da bizi bağlamazdı… Ama birilerine sağlam kapak olmuştur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.