Dolar 32,6905
Euro 34,8057
Altın 2.506,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 20°C

Tendinit Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Dirsek, omuz, topuk veya bileklerde meydana gelen tendinitten yani tendon iltihaplanmalarından bir çok insan şikayetçidir

Tendinit Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler
27 Aralık 2016 11:52

Dirsek, omuz, topuk veya bileklerde meydana gelen tendinitten yani tendon iltihaplanmalarından  bir çok insan şikayetçidir lakin bunu sadece bölgesel bir acı olarak görür, bu acının sebepleri veya tedavisi hakkında herhangibir bilgi sahibi değillerdir.

Tendon; kasları kemiklere bağlayan bağdır. Tendinit ise tendonda iltihap görülmesine denir yani incinen bir bölgenin sürekli tekrar eden bir etkiye maruz kalması sonucu o bölgenin iltihaplanmasıdır. Genel olarak; ani incinme sonucu oluştuğundan sporcularda, tendonların baskıya dayanma güzü azaldığından ise 40 yaş üstü insanlarda görülür.

Tendinit genel olarak omuzda,dirseğin baş kısmında, dirseğin iç kısmında, diz kapağının aşağısında, topuğun arkasında görülür. Omuzda manşet kasları iltihaplandığında göğsü de etkileyen kolun üst tarafında donuk omuz adı verilen omuz ağrısı görülür ve bu ağrı geceleri daha dayanılmaz bir hal alır. Dirseğin dış kısmında tenisçi dirseği olarak da adlandırılan bu rahatsızlık bileğe ve ön kola doğru uzanan bir ağrı ulaşır. GolfCü dirseği adı verilen dirseğin iç kısmında oluşan şiddetli ağrı da bir diğer belirtisidir. Diz kapağının aşağısında meydana gelen ağrının bir diğer adı da koşucu dizidir.

Tendiniti çoğu zaman kendi kendinize tedavi edeilirsiniz lakin eğer rahatsızlığınız günlük hayatınızı etkileyen sürekli bir durum haline geldiyse ve geceleri de sizi uyutmuyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Uzun yıllar boyunca bilgisayar işleri gibi hareket kabiliyetinizi kısıtlayan işlerde çalıştıysanız ya da çok fazla hareket gerektiren bir iş olarak futbolcuysanız tendinit olma riski yüksektir. Bundan dolayı mesleklerinizi icra ederken uygun teknikleri kullanmak son derece önemli ve gereklidir. Uygun olmayan hareket ve teknikler tendon üzerine fazla baskı yapacağından tendinit riskinizi artırır. Aşağıda sizler için tendon iltihabına sebep olan başlıca risk faktörlerini sıralayacağız.

  • Yaş
  • Bazı meslekler
  • Sporlar
  • Şekerler
  • Ramatoid artrit

Yaşlandıkça yaralanmalara ve iltihaba daha yatkın hale gelmesi tendonların esnekliğini kaybetmesidir. Bunun yanısıra şeker hastalığı kesin olarak kanıtlanmış olmasa da tendonit risk grubundadır. Tendonun etrafını saran zarda meydana gelen (bir diğer tür olarak tenovişit türü) tendon iltihabı da romatoid artrit hastalığıdır.

Tendinit tedavisinin amacı ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmaktır. Tendonların sabitlenmesi veya dinlendirilmesi tedavi için çok faydalıdır. Steroidsiz iltihap sökücü yani aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlarda iltihabın azalması ve ağrının giderilmesi durumlarında etkilidir. Belirli fizik tedavi yöntemleriyle kaslar ve tendonlar güçlendilerek de tedaviye yardımcı bir araç olur. Hasarın bölgede yoğun olduğu durumlarda ise genellikle iltihaplı dokunun alınması için ameliyat da bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.

Kaynak: https://www.romatem.com

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.