Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Bu son darbe olsun (Darbe)

21 Temmuz 2016 11:32

(Darbe)

Bir ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoru ile ülke yönetimine el koyması. Hükümerlerin, ekonomik ve sosyal sorunları çözmekte başarısız oldukları iddiası, cuntacılar tarafından askeri darbelerin başlıca sebebi olarak gösterilir. Zaman zaman ordu tarafından hükümetlere verilen muhturalar da darbe benzeri sonuçlar doğurabilir. Darbeciler genellikle ordunun yapacakları eyleme karşı tarafsız kalmasını fırsat bilerek iktidarı ele geçirerek, lideri devirir; Radyo, Tv gibi kanallarını işgal ederek hükümet daireleri üzerinde otorite kurar; temel altyapı tesislerini ve birçok kurumu kontrol altına alır.

Hayrettin Kaya

 

 

Ülkemiz yıllar sonra Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bir grup Cuma akşamı darbe girişiminde bulundu. T.S.K’nın Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını rehin aldılar. Hükümet adına Başbakan “Ordu içinde küçük bir gurubun kalkışması’ dedi. Daha sonra darbeci subayların bildirisi TRT’den okunmaya başlandı. “Yurtta Sulh Konseyi” nimzalı bildiriydi… O gece İstanbul ve Ankara’da patlamalar oldu çok sayıda ölüm ve yaralanmalar oldu.

 

Bilinen bir gerçek; Demokratik işleyişin sivil hükümetler eliyle askıya alındığı rejimlerde “darbe” olasılığı bir gizli güç olarak her zaman olmuştur. Ülkemizde yaşanan sık sık yaşanan askeri darbeler, müdahaleler, demokrasi’den ve hukuk devletinden uzaklaşmalar ve ekonomiye büyük zarar verir. Kısacası darbeler sadece hak ve özgürlükleri ezip geçmez, halkın ekonomisini de ezip geçer.

 

Cuma akşamı halkı tankla ezip geçen, meclis bombalayan, insanımızı öldüren hainler amaçlarına ulaşamadılar. Bir darbenin kıyısından döndük. Düşünün Cumhurbaşkanının başyaveri, Genel kurmay Başkanının emir subayına kadar sızmış Gülen örgütü halkın alanlara çıkmasıyla püskürtüldü. Muhalefet partililerin de ortak tutum sergileyip hükümete desteklemelrini “Demokrasinin gereği olarak” ifade ettiler… Meclisteki ortak duruş, ortak deklorasyon başarıdır.

 

Buraya kadar gayet iyi gitti darbenin hayat bulmaması adına… Vahşice kırbaçlayan, tekmeleyen, linç etmeye çalışanları görmemezlikten gelemeyiz (Erlere yapılan muamelelkr) Bu zavallı erlerin tek suçu komutanlarından aldıkları emir… Hiç kimse boynuna astığı Türk bayrağı ile linç suçunu örtemez. En önemlisi de bir kimse özellikle sorumlu yönetenler bu darbeyi dırsata dönüştürmemeli meclisin ortak mutabakat imzalarının arkasında durmalıdır.

 

Yazımı sonlarken; son yıllardaki otoriter, mezhepçi, dayatmacı, toplumumuzu kutuplaştırıcı bir zihniyet son bulmalı. Ülkemizin önceliği başkanlık değildir. Bundan sonra torba yasalarla, genelgelerle bir takım demokratik haklar ortadan kaldırılmamalı. İçte ve dışta uygulanan savaş politikalarla tam Ortadoğu ülkesine çevrilen ülkemde, bundan böyle vahşet örgütlerin canlı bombaların halkımıza zarar vermemeli… Bu kara günler ancak Demokratikleşme ve demokrasiyle çözülecektir. Ne sivil ne de askeri darbelerle…

Sevgi ile kalın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.