Dolar 32,5678
Euro 34,9466
Altın 2.425,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Az Bulutlu
Sinop
24°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Size o Nükleer Santrali Yaptırmayacağız!

28 Nisan 2015 18:40

Erdoğan Erkaymaz

Mitingler; Bir hareketi, işi, politikayı, uygulamayı veya kişiyi haksız, usulsüz kabul ederek ona karşı olduğunu belli etmeye çalışma, kabul etmeme, kınama, reddetme eylemidir. İnsanlık tarihi boyunca insanlar gerek topluluk, gerekse fert olarak bir işin yapılmasını sağlamak veya yapılmasına mani olmak için protesto yöntemine başvurmuştur. Toplu yapılan protestolar ve gösterileri idareler ve hükümetler üzerine etkili olmuştur. İdareciler halkın tepkisine dikkat etmek zorundadır. Hafta sonu (25 Nisan) Sinop’ta ‘Ne Akkuyu’da ne Sinop’ta nede Türkiye’nin herhangi bir yerinde Tüm Türkiye’den Nükleer Karşıtları bir araya geldiler. Sunucular 44 bin katılımcı anons ettiler basın 10 binin üzerinde katılımcı olduğunu yazdılar.
 
Mitingden bir gün önce eski milli eğitim Bakanımız 20 ve 21. Dönem Sinop Milletvekili Sayın Metin Bostancıoğlu’yla telefon görüşmemizden sonra miting için randevulaştık. Miting günü Sakarya Caddesi’nde buluştuk. Kıbrıs Caddesi’nden Tersane’ye Oradan Eski Cezaevi sahilinden Sebahattin Ali aralığından miting kortejine ilk pankart arkasında yerimizi alarak yürüyüşe katıldık. Sayın Bakanım tüm sloganları büyük coşkuyla atıyordu. Korteje katılana kadar olan yürüyüşümüzde sorduğumda ‘Bizim hükümetimize de Nükleer Santral yapımı geldiğinde Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü ve reddedildi’ söylemini de paylaşmak isterim.
 
Benim gördüğüm en geniş katılımlı protesto mitingiydi. İlimiz ilçelerimiz köylerimizden gelen katılımcılarının yanında Samsun, Trabzon, Artvin, Ordu ve Karadeniz bölgesinin diğer kentlerinden ekoloji örgütleri Hes karşıtları, İstanbul Ankara başta olmak üzere çeşitli kentlerden emek ve demokrasi güçleri de bizimleydi. Siyasi partiler sendikalar odalar kadın meclisleri, Grenpeace, Gençlik örgütleri çarşı, Trabzon sporlular, sporcular ve toplumun her kesiminden yurttaşlar, Motosiklet grubu showu renk kattı. Destek vermek üzere CHP Grup Başkan vekili ve Sinop Milletvekilimiz Engin Altay ile İstanbul milletvekili Melda Onur ve bazı belediye başkanlarımızda alandaydılar.
 
Saat 12.30’da başlayan yürüyüş Nükleere Karşı sloganlarla devam ederek Eski garaj, Sakarya Caddesi, Atatürk Caddesi’nden, Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanıldı. Yürüyüş güzergahındaki esnafın camlarına Nükleer Karşıt afiş ve bayrakların asılı olması, atılan sloganlara alkışlarıyla katılımları, İskelenin burnundan düzgün sıralar şeklinde otelin önüne gelen balıkçı teknelerinin ‘Denizden Nükleer Atık değil Balık tutmak istiyoruz’ afişleriyle mitingi desteklemeleri olağan üstüydü.
 
Meydandaki büyük katılım ‘Biz Nükleeri Çernobil’den Karadeniz’e dağılan ölüm dalgasıyla tanıdık, bugün bunun bir kez daha yaşanmaması için binler olduk bu meydana aktık. Yaşamak için inat ediyoruz, Nükleer Santral yaptırmayacağız. Japonya tüm nükleer santralini kapatırken, biz burada nükleer santral yap diyoruz. Vahşi kapitalizm bize büyüme ve enerji üretme adı altında ölümü vaat ediyor. Ancak bu politikalardan korkmuyoruz. Korkmayacağız’ dediler.
 
Engin Altay özetle; ‘8 Haziran sabahı Sinop’la Mersin halkının, Türkiye halkının hayatıyla kumar oynamak anlamına gelen bu adi projeyi çöpe atacağız. Partim ve şahsım adına söz veriyorum. Bizler, sizler Taksim’de, Gerze’de direndik ve başardık. İnce burunda mı başaramıyacaktık. İçiniz rahat olsun 8 Haziran sabahı bu projeler yok hükmünde sayılacak. Benim size namus ve şeref sözüm’ dedi. Konuşmacılar sonrası sahne alan müzik grubu eşliğinde halaylar çekildi eserlere eşlik edildi.
Son söz ‘Size o nükleer santrali Yaptırmayacağız!’.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.