Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

SİYASİ ETİK

14 Mart 2014 19:14

Erdoğan Erkaymaz

Etik; insan ilişkilerinde toplum, kültür, siyaset, ekonomi, hukuk bilim ve teknoloji gibi alanlarda bireyin tutum, davranış, eylem ve kararlarında etkili değerler bütünüdür. Siyaset için de yönetme sanatı veya bilimi de denir. Genel olarakta toplumumuzda siyasete ve sayasetçiye bakışında terettür ve güvensizlik vardır.

 

Devlet siyaset kurumlarında siyasi yozlaşmayı önlemeki yolsuzluk, rüşvet, görevi kötüye kullanma, usulsüz hediye alma ve haksız menfaat etme gibi… olumsuzlukları önlemek amacıyla tedbirler alınmalıdır. Yani siyasi etik yasası çıkarmalıdır.

 

Siyasilerin verebilirliği sağlanacak kapsamlı bir siyasi Etik Yasası hazırlanmalı ve hemen bu seçimlerde yürürlüğe konulmalıdır. 27 Yıl devlet memurluğu yaptım. Her yıl mal bildirim beyannamesi verdik. Siyasiler de vermelidir. Hem de o kadar ihtiyaç var ki. Son ayların telefon taleplerinde milyon dolarlar eurolar havalarda uçuşurken ayakkabı kutularından çıkarken, yatak odalarında bankalardan kasalar çıkarken…

 

Şimdi internet devri şeffaflık açısından; Tüm seçilenler, siyasi başkanlar, üst düzey bürokratlar mal bildirim beyannamelerini internet üzerinden halkla paylaşmalıdırlar. Tabiki bu paylaşımların doğruluğuda etkili bir toplumsal izleme ve denetleme mekanizması oluşturulması için mal bildirimlerini her yıl güncellenmesi ve bağımsız bir kuruluş tarafından incelenmesi ülke yaşayanına büyük güvence sunmuş olurlar.

 

Yolsuzluk ve rüşvet suçları sabitleştiğinde yasama dokunulmazlığından da çıkarılmalıdır. Hesap vermelidirler. ve suç unsuru oluşmuşsa sorumlular ceza almalıdır. Bu ülke; yolsuzluklardan arınmış bir ülke olarak anılmalı ve ülke yaşayanımız bu konuda insiyatife katkı sunmalıdır.

 

Demokratik ülkelerde şeffaflık ve açıklık ilkeleri önemli kriterlerdir. Bu nedenle siyasiler mali kaynaklarını açıklamaları demokrasinin bir gereğidir. Politikacıların parlemento dışı gelirlerini ve mal varlıklarını kamuoyuna duyurmalıdırlar.

 

Siyasi liderlerin rakiplerine yönelik sert, alaycı, aşağılayıcı ve tahrik edici üsluptan kaçınmamaktadırlar. Siyasetçilerin kullandığı üslup, ülke yaşayanına da sirayet etmesi sonucu gerginlik toplumumuz da kutuplaşmayı artırmakta olup, siyasilerin partilerine karşı olduğu gibi, yaşayanımıza da sorumludurlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.