Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Sinop'tan Türkiye'ye Seslendi

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, "Biz toplumla bütün olarak yaşamak istiyoruz. Korumacı anlayışı kabul etmiyoruz.Biz üretmek ve toplum içinde bir artı değer olmak istiyoruz. Biz ayrı otobüslerde seyahat etmek istemiyoruz" dedi.

Sinop'tan Türkiye'ye Seslendi
Aslan Özdemir
10 Şubat 2013 13:53

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi Sinop Tarihi Cezaevi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Tarihi mekanda konuşan Yusuf Çelebi, engellilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesini isteyerek yerel yöneticilere seslendi. Çelebi açıklamasında şunları söyledi;

Hayrettin Kaya

"Düşünme yetisini yitirmiş zihinsel engelliler, vücudunun bir kısmına hükmedemeyen spastik veya bazı organlarını kaybetmiş ortopedik  engelliler, güzel dünyamızın kuş cıvıltılarını duyamayan işitme engelliler ve güneşin doğuşunu, dünyaya gelen ay parçası çocuğunun yüzünü göremeyen görme engelliler. bizler her şeye rağmen çok mutluyuz; çünkü her şeye rağmen yaşamın güzelliklerini yüreğimizde hissediyoruz. Sizlerden tek isteğimiz temel insan haklarından, yani sağlık, eğitim, ulaşım, isitihdam ve erişebilirlik gibi haklardan eşit vatandaş olarak yararlanmak. Sizlerle birlikte sokaklarda dolaşmak, aynı pazardan, marketten alışveriş yapmak, aynı iş yerinde sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz.Çok mu zor binaları, sokakları, kamu ve özel sektöre ait binaları, okulları, iş yerlerini bizler için uygun hale getirmek, rampalar, asansörler yapmak, caddeleri sokakları uygun şekilde düzenlemek? Hala daha bir baston veya tekerlekli sandalye almak için kapı kapı dolaşıyoruz. Birileri televizyonlara çıkıp bizim adımıza engellilere tekerlekli sandalye alacağım diyerek paralar topluyor. Kimse sesini çıkarmıyor. Peki bu paralar nerelere gidiyor? Onunda hesabını soran yok.Biz toplumla bütün olarak yaşamak istiyoruz. Korumacı anlayışı kabul etmiyoruz.Biz üretmek ve toplum içinde bir artı değer olmak istiyoruz" dedi.

  

'Ayrı Otobüslerde Seyahat Etmek İstemiyoruz'

Engellilerin ayrı otobüslerde seyahat etmek istemediklerini dile getiren Yusuf Çelebi; "Yukarıda da belirttiğimiz gibi biz ayrı otobüslerde seyahat etmek istemiyoruz. Tüm otobüsler erişime uygun hale getirilsin, sizinle birlikte aynı otobüste seyahat edelim. Ülkemizinde kabul ettiği altına imza attığı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde tam eşitlikten söz ediliyor. Siz hem uluslararası sözleşmelere imza atıyorsunuz hemde pozitif ayrımcılıktan söz ediyorsunuz. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değil. 2005 yılında özürlüler yasası çıkarıldı aradan geçen süre içinde özürlülerin hakları bazı düzenlemelerle geri alındı. Hala daha engelli çocuğu olan aileler ve engelliler gelecek endişesi içinde. Engelli çocuğu olan ailelerimizin bakım yasası ile feryatları artık sona erdirilsin. 2022 ile ilgili son zamanda yayınlanan yönetmelik engelli haklarını gasp etmiştir. Acilen engellileri mağdur eden bu yönetmelik iptal edilmelidir" diye konuştu.

Haber: Ali Fuat Özşahin

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.