Dolar 32,5782
Euro 34,7958
Altın 2.507,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Sinop’ta Hal Binası Kültür Merkezine Dönüşecek

Sinop Bienali etkinlikleri kapsamında tarihi hal binası kültür merkezi haline gelecek.

Sinop’ta Hal Binası Kültür Merkezine Dönüşecek
29 Ocak 2016 15:20

Sinop Bienali etkinlikleri kapsamında tarihi hal binası kültür merkezi haline gelecek.

Sinopale Uluslararası Sinop Bienali önerisiyle Sinop’un kent belleğinde önemli bir yer tutan eski hal binasında, kentin gelişimine hizmet eden yeni bir fonksiyon kazandırılması yönünde Sinop Belediye Başkanlığı tarafından çalışma başlatıldı.

Tarihi bina, “Hal Sinop Buluşma Merkezi” adıyla Sinop’ta kültürel, sosyal ve eğitsel etkinliklere ev sahipliği yapacak, kentin kalkınmasına hizmet edecek.

Sinopale -Uluslararası Sinop Bienali yerel kalkınma bağlamında sivil toplumun kültür ve sanat temelli diyalog geliştirmek amacıyla “paylaşıma dayalı bir sanat üretimi” modelinde bir araya gelmesini sağlayan uluslararası bir proje olarak Sinop’un kent kültürü gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Bu katkılar arasında bulunan Sinop’un terk edilmiş Hal binası, Sinopale girişimiyle kentin kültür mekanı olarak Sinop’un hareketli buluşma noktalarından biri olmaya hazırlanıyor.

ATIL SEBZE HALİNDEN KÜLTÜR MERKEZİNE
Sinop Hal binası 1980’li yıllara kadar kentin önemli sosyal ve ticari merkezi konumundaydı. Bununla birlikte, Türkiye’de örneği ilk olan sosyal girişim örneklerinden de biriydi. Bina, 1950’li yıllarda hayırsever iş adamı Muharrem Tansel tarafından inşa edilerek Sinop Belediyesi’ne bağışlanmıştı. Vakıfnamesinde ise hal binasının yerine farklı bir amaçla yapı yapılamayacağı, dükkanların ihtiyaç sahibi küçük esnafın kullanıma verilmesi, kar amaçlı kullanılmaması, dükkanlardan elde edilen gelirin Hal binasına ve fakr-u zaruret içinde olanların ihtiyaçları için kullanılması şart koşuluyordu.

Esnaf kültüründen AVM kültürüne çevrilen tüketim alışkanlıkları zaman içinde Sinop’un hal binasını işlevsiz bıraktı. Ancak geleceği gören vakıfnamesi sayesinde günümüze ulaşmayı başaran bina, kent belleğindeki önemi nedeniyle Sinopale girişimi tarafından gündeme getirilerek, kentin gelişimine hizmet eden yeni bir fonksiyon kazandırılması doğrultusunda Sinop Belediye Başkanlığı ile kentsel dönüşüme örnek olacak bir çalışma başlatıldı. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi, Sokak Bizim Derneği gibi kurumlarla oluşturulan ortaklıklar sayesinde Sinop Hal binasının kente değer katması yönünde yeni bir başlangıç gerçekleşti.

HAL SİNOP BULUŞMA MERKEZİ
Sinop hal binasının kaderini değiştiren aktörlerden biri Sinopale Gönüllüleri tarafından kurulan, yalnızca bir yıllık zaman içinde önemli projeleri gerçekleştiren Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği oldu. Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Sinopale’nin desteğiyle hal binası yeni bir kimlik kazandı.

Sinop’un eski hal binası, önümüzdeki yıllarda Hal Sinop Buluşma Merkezi adıyla Sinopluların kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirecekleri, Sinop’un kültür ve eğitim turizmi kenti haline getirmek için faaliyet gösteren Sinopale girişiminin çalışmalarına ev sahipliği yapacak bir mekan olarak kentin gelişimine katkı sağlayan kurumların başında gelecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.