Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

Sinop Nükleer Santrali İçin Son Nokta

Bakan Taner Yıldız "Artık bu sürecin artık yavaş yavaş sonuna geliyoruz"

Sinop Nükleer Santrali İçin Son Nokta
26 Ocak 2013 10:38

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mimar Mühendisler Grubu ve Enerji Uzmanları Derneği'nin Rixos Otel'de düzenlediği 'Nükleer Enerji ve Türkiye Süreci' konulu panele katıldı.

Yıldız, yaptığı konuşmada, 10 yılda Türkiye'nin kullandığı elektriğin iki katına katladığını belirterek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde 2023 yılına kadar da bir iki katına daha çıkılacağını ifade etti. Bu enerjinin nereden temin edileceğini Türkiye'ye taahhüt etmeyenlerin genelde eleştiri içerisinde bulunabildiğini söyleyen Yıldız, "Biz, bunları normal karşılıyoruz. Tabii ki, yapıcı eleştirilere ve önerilere her zaman olduğu gibi açığız ama her kaynağa eleştiri koyanların özellikle bu enerji sektörüyle alakalı yapılanmada konularda çok fazla söz sahibi olmadığına inanıyoruz" dedi.

"ÜRETTİĞİMİZ ENERJİ POLİTİKALARI İLE İTHALATA OLAN BAĞIMLILIK AZALTILACAK"

Türkiye'nin denize olan kıyısının 8 bin 484 kilometre olduğunu hatırlatan Yıldız, 46 civarında enerji santralleriyle alakalı müracaatın ama 46 tane de itirazın olduğunu söyledi. Yıldız, bu durumda bir anormallik olduğuna işaret ederek, ithal ve yerli kömür, doğalgazın, HES'ler olmak üzere birçok kaynağın bu şekilde itiraz gördüğünü ifade etti. Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasında yer alabilmesi için enerji altyapısının mutlaka dizayn edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şu anda arz güvenliği ile alakalı herhangi bir problemin olmadığını dile getirdi. Arzın talepten şu anda daha fazla olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Ancak, bunun rehavete kapılacağız anlamına gelmemesi lazım. Mutlaka önümüzdeki 10 yılı çok iyi dizayn etmemiz gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz, ürettiğimiz enerji politikaları ve stratejileriyle beraber ithalata olan bağımlılığımızı olabildiğince azaltacak ve kendi ayakları üzerinde yürüyebilen hatta koşabilen bir yapıyı mutlaka kurgulayacağız" dedi.

Yıldız, Türkiye'nin, doğalgaz güç santrallerinin elektrik üretimindeki payını azaltmaya çalışan bir politikasını olduğunu belirterek, "Meskenlerde ve sanayide kullanımını artıran bir politikamız var. Rüzgar Santralleri'yle aynı enerjiyi elde etmeye çalışsak, Yalova'nın tamamını rüzgar panelleriyle, rüzgar gülleriyle beraber kapatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yerli kaynaklar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerini söyleyen Yıldız, yaklaşık 100 bin megavatın üzerinde bir kurulumla 2023 yılına girilmesinin istendiğini ifade etti. Yıldız, Türkiye'nin sağladığı siyasi istikrarla beraber enerji sektöründeki politikalarına ve stratejilerine güvenen bir yapı içerisinde yatırımcının güven odağı olduğunu dile getirdi.

2. NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Bakan Yıldız, Sinop'a inşa edilmesi planlanan 2. Nükleer Güç Santrali'ne ilişkin, "Özellikle zaman Fukuşima kazasından sonra bir yıla yakın bir zaman kaybettik. Uluslararası nezaket gereği, Japonya'nın bizden istediği süreleri verdik. Tabii ki Güney Kore, Çin, Kanada gibi ülkelerin önemli firmaları da bu süreci takip ettiler. Artık bu sürecin artık yavaş yavaş sonuna geliyoruz" şeklinde konuştu.
 

Kaynak : İHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.