Dolar 32,3706
Euro 35,0351
Altın 2.323,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Sinop’a Üçüncü Nükleer Santral

Mersin Akkuyu ve Sinop'a kurulacak nükleer santral çalışmalarının ardından, üçüncü nükleer santral için de kollar sıvandı.

Sinop’a Üçüncü Nükleer Santral
Aslan Özdemir
21 Mayıs 2014 12:47

Sinop'ta nükleer santral için altyapı incelemeleri yapıldı. İncelemeler sonucunda iki nükleer santralin yan yana kurulması kararı verildi. Nükleer santralin kurulması için gerekli şartları karşılaması ve hazır altyapısı olması nedeniyle üçüncü nükleer santralin de Sinop'a kurulması düşünülüyor.

Hayrettin Kaya

 

Enerji Bakanlığı, 3. nükleer santral için yer tespit çalışmalarını başlattı. Nükleer santral yapımında, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için “soğutma suyu” büyük önem taşıyor. Bu sebeple 3. santralin de su kaynağının yakınına yapılması öngörülüyor. 

 

NEDEN SİNOP?

Santralin saha seçimi yapılırken ayrıca depremsellik, nüfusun az olması, elektrik iletim noktalarına yakınlık ve askerî açıdan az problemli olması gibi faktörlere de bakılıyor. Bu anlamda daha önce gündeme gelen İğneada'nın yanısıra Sinop'taki mevcut sahaya ikinci bir santralin yapılması da öne çıkan seçenekler arasında bulunuyor. İki santralin Sinop'ta yan yana bulunmasında bir sakınca olmayacağını belirten yetkililer, “Sinop, nükleer santral için gerekli şartları karşılamış zaten. Hazır olan imkânlar üçüncü santral için de kullanılabilir” dedi. Yetkililer, Sinop'ta EÜAŞ'ın deniz suyu sıcaklığı ve fay hatlarına yönelik çalışmalara başladığını da aktardı.

 

Öte yandan Akkuyu'da Ruslar tarafından yapılacak ilk nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları son aşamaya geldi. Santralin inşaatının 2016'da başlaması planlanıyor. Bu süre içinde teknik etüdler yapılıp, gerekli lisanslar alınacak ve hizmetler.site inşaat için ön hazırlıklar tamamlanacak. 2020 yılında inşaatın bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Sinop'taki nükleer santral için de Japonya ve Fransa ortaklığı ile sürecin kısa süre içinde başlatılması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.