Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 20°C

Sigorta Prim Sorgulama

4a kapsamında bir işverene bağlı olarak çalışan kişilerin sigortası, işveren tarafından ödendiği için sigorta prim sorgulama ile ödenen primler kontrol edilmelidir.

Sigorta Prim Sorgulama
10 Kasım 2017 14:57

4a kapsamında bir işverene bağlı olarak çalışan kişilerin sigortası, işveren tarafından ödendiği için sigorta prim sorgulama ile ödenen primler kontrol edilmelidir. İşe başlayan bir çalışanın primleri işbaşı yaptığı gün dahil olmak üzere, bir gün bile eksik olmadan ödenmelidir. Bu yüzden işveren işe giriş bildirgesini, işçi işe başlamadan önce vermek zorundadır. Yani bu işçinin bir hakkıdır. İşçi de prim sorgulama ile ilk günden itibaren primleri tam ve eksiksiz olarak ödenmiş mi diye kontrol etmelidir.

Sigorta prim sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler için hemen açıklayalım. Öyle eskiden olduğu gibi SGK’ya gitmeniz, sıra alarak beklemenize falan gerek yok. PTT’den alacağınız e devlet şifresi ile e devlet kapısı hesabınızı aktif ederek sigortanızla ilgili tüm sorgulamaları yapabilirsiniz.

E devlet hesabınızın arama çubuğuna SGK hizmet dökümü yazarak arama yapmanız halinde sizin için ilgili bölüm bulunacaktır. Arama sonucuna tıklayarak hizmet dökümünüzün olduğu ekrana yönlendirilirsiniz. Hizmet dökümünde prim ödemeniz hangi gün başlamış, her ay için kaç gün prim ödenmiş, prim ödemleri ne kadar, ödeme miktarı ya da gün sayısında eksik var mı gibi pek çok husus belirtilmiştir.

SSK Sicil No Öğrenme

Eskiden 4a kapsamında çalışan kişiler SSK kapsamında sigortalı olmaktaydı. 2007 sonrasında ise herkes gibi onlar da SGK kapsamında sigortalı oldu. Ancak sigorta türlerini ayırt etmek için halen halk arasında SSK ifadesi kullanılmaya devam etmektedir. İlk defa 4a kapsamında işe başlayan kişi ya da sigorta sicil numarasını bilmeyen kişi e devlet sayesinde SSK sicil no öğrenme işlemini yapabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde hizmet dökümünü görüntüleyen kişi bu dökümü incelediğinde sayfanın üstünde kişisel bilgelerinin yer aldığını görecektir. Burada yer alan sicil no SSK sicil nodur. Ancak emeklilik sicil no ile sigorta sicil no farklıdır. Bunları karıştırmamak gerekir.

SGK İşe Giriş Sorgulama

Yeni bir işe girmişseniz yine hizmet dökümünüzden SGK işe giriş sorgulama yaparak işveren tarafından sigortanızın başlatıldığı tarihi görebilirsiniz. Böylece bir gün dahi olsa sigortanız eksik yatmayacaktır.

Daha detaylı bilgi için www.turkiye.gov.tr ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.