Dolar 32,3627
Euro 34,9648
Altın 2.326,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Seçmene çevreyi kirletmeden ulaşın

TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, çevre-gürültü kirliliğine karşı partilerle, adaylarını uyaran genelgeye tam destek verdi.

Seçmene çevreyi kirletmeden ulaşın
Aslan Özdemir
28 Şubat 2014 14:03

TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yayınlanan ve çevre-gürültü kirliliğine karşı partilerle, adaylarını uyaran genelgeye tam destek verdi. Aslan, “İçinde bulunduğumuz iletişim çağında, artık çevreyi kirleten malzemelerle propaganda yapmak, gürültü kirliliği yaratarak insanları rahatsız etmek kimseye oy getirmez. Lütfen, seçmene çevreyi kirletmeden ulaşın!” dedi.

Hayrettin Kaya

Siyasi partilerin ve seçim dönemlerinin demokrasilerin vazgeçilmez argümanı olduğunu önemle vurgulayan TÜKÇEV(Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı)  Başkanı Beyhan Aslan, bu argümanların faaliyet alanı çağın gerçeklerine göre şekillenmesi gerektiğini belirterek “Elbette ki siyasi partiler ve adayları seçimlere hazırlanmak için afiş, poster, flama gibi, giydirilmiş ve ses sistemleriyle donatılmış araçları kullanmak isteyebilirler. Fakat kullanırlarken de çevreyi kirletmemek ve insanları rahatsız etmemek gerekir” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çağımız artık iletişim araçlarının en üst seviyeye çıktığı bir çağ…  Televizyon,  radyo,  internetle birlikte sosyal medya aracılığıyla herkese ulaşmak mümkün. Bu olanakların kısıtlı olduğu zamanlarda çevre ve gürültü kirliliğine yol açan malzemeleri ve araçları kullanmak doğal karşılanıyordu. Ama artık bu yolla geniş halk kitlerine ulaşmak, anlamsızlaşmaya hatta tepki çekmeye başladı. Bunun için çağdaş iletim araçlarına yönelinmeli, bu vasıtayla da çevre-gürültü kirliliğine izin verilmemelidir.”

Bakana Tam Destek

TÜKÇEV Başkanı Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bakan Güllüce tarafından valiliklere gönderilen ve seçim propaganda döneminde çevrenin kirletilmemesi ve gürültü yayarak insanların rahatsız edilmemesi gerektiğini vurgulayan genelgeyi sonuna kadar desteklediklerini de belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sayın bakanımız, tam zamanında bir genelge yayınlayarak siyasi partilerimize ve adaylarına önemli uyarılarda bulunmuştur. Temennim, bu uyarılar önemsenerek dikkate alınması yönündedir. Böyle bir genelgeyi, tüm detaylarıyla hazırlayan ve muhataplarına ulaştıran Sayın Bakanımız Güllüce’ye çok teşekkür ediyor ve tam destek veriyoruz. Bu vesileyle yerel seçim yarışına giren siyasi partilere ve adaylarına başarılar diliyorum.”

İşte Genelge

-"Açık hava toplantıları gibi organizasyonlarda, tertip heyetince, katılımcılara çevre duyarlılığı konusunda gerekli bilgilendirme ve açıklama anonslarının yapılması, mitinglerden sonra asılan afiş, bayrak gibi gereçlerin toplatılması, ortaya çıkan atık malzemelerin ambalaj atığı yönetim sistemi içinde toplanmasının sağlanması ve geri kazanımını sağlayacak şekilde tedbirlerin alınması gerekmektedir."

-Gürültü ve görüntü kirliliği önlenecek

Sesli propaganda araçlarının kullanımında Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ndeki sınır değerlerin aşılmamasının önemi vurgulanan genelgede, susturucu gibi ses giderici özellikleri olmayan taşıtların seçim propaganda ve faaliyetlerinde kullanılmaması istendi. Genelgede, korna gibi cihazlarla gürültü yapılmaması, okul, hastane, konut gibi gürültüye hassas alanlarda ses yükselticilerin kullanılmaması gerektiği de belirtildi.

-Görüntü kirliliğinin önlenmesine yönelik de şu ifadelere yer verildi:

"Aday veya partilerin seçim merkez ve büroları dışında ve belediyelerin izin verdiği yerler haricinde afiş, poster ve flama asılmaması, yapıştırılmaması, kullanılacak afiş, poster gibi duvar ilanlarının, il ve ilçe seçim kurullarınca gösterilecek yerler dışında asılmaması, yapıştırılmaması gerekmektedir.

Mülk sahibinden izin alınmadan özel bina ve konutların, kamu binaları ile resmi dairelerin, tarihi, kültürel ve turistik binaların, okulların, mabetlerin duvarlarına, anıtlar, trafik levhaları, aydınlatma lamba ve direkleri ile parklardaki donatı ekipmanları  ve şehir mobilyaları, yollar, cadde, sokak ve kaldırımlara afiş, poster ve flama asılmamalı, yapıştırılmamalıdır. Bu hususlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca idari işlem yapılmalıdır."

Genelgede, seçim kampanyasının görüntü ve gürültü kirliliği doğurmadan, çevreye duyarlı şekilde yapılması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.