Dolar 32,3293
Euro 35,0375
Altın 2.280,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Savaşa Yumruklarıyla Direnen Adam (Muhammed Ali Clay)

14 Haziran 2022 10:30

Efsanevi boksör Muhammed Ali

Savaşa yumruklarıyla direnen adam efsanevi boksör Muhammed Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) 74 yaşında yaşama gözlerini yumdu. 12 yaşındayken boksla tanışan, 18 yaşında katıldığı Roma Olimpiyatlarında altın madalyaya kavuşan Muhammed Ali 22 yaşındayken 1964 de S. Liston’u yenerek Dünya Şampiyonu oldu. Muhteşem bir kariyere sahip olmasının yanı sıra olağan üstü de cesurdu… Dinini değiştirip Müslüman olmuştu.

Hayrettin Kaya

 

Onu uykusuz gecelerde izlediğimiz efsanevi maçlarda sevmiştik. Yıl 1974 Erfelek ilçesinde televizyonlar henüz evlerde yokken Hikmet AKÇA’ların kıraathanesinde izlemek için uyumaz maç saatini bekler her, izlediğimiz maç sonrası mutlu olur evlere dönerdik. Muhammed Ali çok başarılara imza atmıştır. Çıktığı  3 şampiyonluk maçının 3ünüde kazanmıştır.Bunun yanında 25 unvan maçını da almıştık. Toplamda çıktığı 61 maçın 56sını da zaferle sonlandırmıştır.

 

Duayen spor spikeri ve gazetecisi Orhan AYHAN’dan bir söylem; “ İsyankardı çünkü ırkçılık mağduruydu. Olimpiyat şampiyonu olduktan sonra doğduğu kent Louisville de ırmağın yanında bir restorana girerken kapıda durdurulup “Zenciler giremez” dediler. Ve madalyasını fırlatıp nehir suyuna atladı. 1996 Atlanta Olimpiyatlarında ben açılış maçını anlatırken ABD Başkanı Bill Clinton ona hem olimpiyat meşalesini yaktırdı. Hemde madalyasını yeniden boynuna taktı.”

 

Savaş karşıtı duruşunun getirdiği hapis ve bakstan men cezası almıştı… “Ben boksun Elvis (Presley)’iyim; Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım;” sözü unutulmayanlar arasındadır. Yine “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım” diyerek Vientnam Savaşı’na gitmeyen Muhammed Ali 5 yıl hapis 10 bin dolar para cezasına çarptırılmış ve bokstan 5 yıl men edilmiştir. Yine Barış için Bağdat’a gitmiş rehine Amerikalılar için 50 dakikalık görüşme sonrası Saddam Hüseyin’i ikna ederek rehineleri serbest bırakmıştır.

 

Muhammed Ali; “Ben, ağırsiklet şampiyonluğunu üç kez kazanmış bir adam olarak hatırlanmak isterim. Nüktedan ve herkese dosdoğru davranmış biri olarak Ona saygı duyan hiç kimseye tepeden bakmamış biri olarak ne olursa olsun, inançları için ayağa kalkmış bir adam olarak. Tüm insanlığı inanç ve sevgi aracılığıyla birleştirmek isteyen adam olarak, yinede bunlar fazla gelirse sanırım yalnızca kendi halkının lideri ve şampiyonu olan büyük bir boksör olarak hatırlanmaya da razıyım ve hatta ahalinin benim ne kadar güzel olduğumu unutmasını bile umursamam” demiştir.

 

Muhammed Ali çok popülerdi. Sürekli şampiyon olması, ünvanını sürekli koruması, rakiplerine karşı verdiği demeçlerde sivri dilli olması savaş karşıtlığındandır. Popülerliği…  O; skandallar tüketim görgüsüzlüğünün teşhir edildiği lüks yaşamlarla malikhanelerle ve magazinel yaşamla gündeme gelmedi. Muhammed Ali yüreğinin büyüklüğü, cesareti ve yumruğunun gücü, savaş karşıtı misyonuyla unutulmayanlar arasına girmiştir. Güle güle Efsane…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.