Dolar 32,5561
Euro 34,9867
Altın 2.425,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Ölümün Reklamı Olmaz…

16 Nisan 2015 10:41

Erdoğan Erkaymaz

Ama ne reklam filmi; Yorgan altında el feneriyle ders çalışan çocuk, otomobil üreten bantlat, uçaklar, uydular eşliğinde nükleer santrali müjdeliyor. Milli formayla birinci olan atletizm, bisiklet tekerleğine bağlı dinomayla farları yakan bisikletli çocuklar… Ne anlatıyorlar ‘Birlikte hep ileri gitmeyi hedefledik. Öğrenmek, kazanmak, güçlü olmak üretmek için.’ İkinci bölümde ‘Ülkemiz en büyük yatırımını yapıyor, enerjide dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz.’ Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi Akkuyu Nükleer… Burada; Türk bayrağı kanunu, Tüketici korunması hakkında kanun, çocuklar için kullanmadıkları, yararlanmadıkları hakkında kanun, Ticari reklam ve haksız Ticari uygulamalar yönetmeliğine aykırı davranış’ sergilemekte.
 
Çıkar odakları ve sermaye guryaları rant sağlamak adına her fırsatı değerlendirmekte. Her krizi fırsata çeviriyorlar. 31 Martta elektrik kesintisi yaşandığı gün, sorunu çözmeye kalkışmadan, hala sorunun kaynağını araştırıp netleştirmeden, o krizi fırsata çevirip sabaha karşı Sinop Nükleer Santral ile ilgili yasayı meclisten geçirdiler. 12 Yıllık iktidar becerisizliklerini ‘Yetersiz Enerji Altyapısı’ bahanesi ile halkımızı Nükleer Santrallere mecbur olduklarını ikna etmeye çalışıyorlar. Oysa yalnız kayıp kaçakları önüne geçebilseler yeterli enerjiye ulaşılacak.
 
Enerjide öyle dışa bağladılar ki; ekonomiden, dış politikaya her alanda ülkemizin elini kolunu bağlarken, döviz ödenerek üretilen pahalı elektriğin faturasını bizlere yıkıyorlar. Oysa halen kullanılmayan yerli linyit kömürümüz ile güneş ve rüzgar gibi yenilebilir kaynaklarımızı bizler bilirken 12 yıldır bu ülkeyi yönetenler neden bilmiyorlar..?
 
Nükleer  lobileri; Nükleer temizdir, en iyi seçenek nükleerdir. Elektriksiz kalmak istemiyorsanız Nükleer Santrale evet…’ Diyelim ki Nükleer Santralde her şey yolunda gitti ömrü 40 yıl sonra bitti… Pekiyi yüzbinlerce yıl doğada kalacak atıkları ne olacak? Hele hele bizim kuşağın yaşadığı Çernobil ve Fukuşima Felaket örneği varken nasıl inandırıcı olmaya çalışıyorlar. En acısı da reklamlarında yasayla belirlenmiş olmasına rağmen ‘Çocuklara kendilerinin doğrudan kullanamayacakları, yararlanamayacakları ürün hizmet reklamlarında reklam mesajı iletme görevi verilmez’ yasayı çiğneyerek Akkuyu Nükleer Reklamında çiğniyorlar.
 
Akkuyu Nükleer Santrali reklamında ‘Enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmak’ diye anlatılıyor. Peki ‘Rosatom’ şirketi Rus şirketi değimli. Anlaşmaya göre bu şirketin hissesinin %51 olduğu yazılıp çizilmekte. Bu santralde her ne yapılacaksa inşasından üretimi ne kadar hangi bilgi ve tecrübe ile Türkiye’de netleşecek. Yine Türkiye 4 Reaktörün 2’sinde üreten elektriğin %70’sini 2’sinde üretilen elektriğin %30’unu alacak ve kWh başına 12.35 dolardan Rosatom’dan alacak. Bu gün doları tutamıyorlar iş bittiğinde dolar nerelerde olur. Bunlar faturalarımıza yansıyacak şimdiden hayırlı olsun… Akkuyu üretime geçtiğinde %5 enerji katkısı olacak. Bakan kayıp kaçağın %15 olduğunu söylüyor.
 
Denetim, şeffaflık ve hesap verebilirlik süreçlerinin hiçbirinin işletilmediği, hukuksal mevzuatının olmadığı, atık ve kaza risklerinin neredeyse hiç konuşulmadığı bir süreç işletiliyor. 14 Nisan 2015 Akkuyu Nükleer Santral temel atma törenine (Cihan Haber, Zaman, Bugün) gazetelerinin alınmadığı, Mersin CHP’li Milletvekili Aytuğ Atıcı, Silifke Belediye Başkanın alınmadığı bir tören ve haftalarca yapılan reklam. Son söz; Toprağı bizden, yatırımı ve yakıtı Ruslardan olan Nükleer Santralle Türkiye Güçlü olmaz. Akkuyu ve Sinop’taki Nükleer Çılgınlığı dur demek için 25 Nisan 2015 Cumartesi günü Sinop’ta saat: 10.00-18.00 arası ‘Nikleer Santrallere Hayır’ mitingine en coşkulu şekilde katılmalıyız düşüncesiyle…
Sevgi ile kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.