Dolar 32,3732
Euro 34,9930
Altın 2.325,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Mustafa Çalışkan 3 Kişiye Hayat verdi

Doğum Gününden Bir Gün Sonra Fenalaşıp Kaldırıldığı Hastanede Beyin Ölümü Gerçekleşen Sinoplu Mustafa Çalışkan'ın Organları 3 Kişiye Umut Oldu

Mustafa  Çalışkan 3 Kişiye Hayat verdi
Aslan Özdemir
14 Ağustos 2015 12:04

– Edirne’nin Keşan ilçesinde doğum gününden bir gün sonra fenalaşıp kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Sinoplu Mustafa Çalışkan'ın organları 3 kişiye hayat verdi. Yapılan organ bağışının ise Keşan’daki ilk bağış olduğu belirtildi.

Hayrettin Kaya

 

Yaklaşık 45 gün önce İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde açık kalp ameliyatı olan ve daha sonra Edirne’nin Enez ilçesine ailesiyle birlikte tatile gelen Mustafa Çalışkan (45), Enez’de tatil yaptığı sırada bir anda fenalaştı. Keşan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Çalışkan, beyin kanaması şüphesiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Yoğun bakımda tedavi gören Çalışkan’ın 11 Ağustos 2015 tarihinde saat 15.00 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti.

 

Kesin beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından Çalışkan’ın ağabeyi Serkan Çalışkan ve eşi Nebahat Çalışkan (44), organların bağışlanmasını kabul etti. Kararın ardından Keşan Devlet Hastanesi tarafından İstanbul’da bulunan Organ Koordinasyon Merkezi’ne bağış isteği bildirildi. Mustafa Çalışkan’ın organlarını almak üzere İstanbul’daki 3 hastaneden 3 ekip sabah saat 06.00 sıralarında Keşan’a geldi. Keşan’a gelen ekiplerden Medipol Üniversitesi Hastanesi ekibi Çalışkan’ın karaciğerini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ekibi korneasını ve Şişli Florence Nightingale Hastanesi ekibi ise böbreklerini yaklaşık 3,5 saat süren operasyonla aldı.

 

"Karaciğeriyle 65 Yaşındaki Bir Hastamıza Hayat Verecek"

 

İlk olarak karaciğeri alınan Mustafa Çalışkan’ın ameliyatını gerçekleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şinasi Sevmiş, organ bağışında bulunan Çalışkan’ın ailesine teşekkür ederken, Çalışkan’a da Allah’tan rahmet diledi. Keşan Devlet Hastanesi’nden ilk kez organ bağışı alındığını dile getiren Sevmiş, "Ben bunun arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu donörden 1 karaciğer ve 2 böbrek aldık. Karaciğeri, Medipol Üniversitesi’nde 65 yaşındaki bir hastaya nakledilecek. Şu anda hastanemizde ameliyat başlamış durumda. Böbreklerle ilgili de Sağlık Bakanlığı bir çalışma yapıyor. En uygun kişiler belirlendikten sonra böbrekler de 2 vatandaşımıza yeni bir hayat sağlayacak" dedi.
 

Karaciğer naklinin ardından Çalışkan’ın böbrek ve kornea nakli de tamamlandı. Çalışkan’dan alınan böbreklerin Şişli Florence Nightingale Hastanesi’ndeki hastaya nakledileceği, korneanın ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki organ nakli bekleyen hastaya nakledileceği aktarıldı.

 

"Ağabeyimin Vasiyetini Yerine Getirdik"

 

Serkan Çalışkan, ağabeyinin uzun süredir hastanelerde tedavi gördüğünü ve bu süre içerisinde sürekli organlarını bağışlamak istediğini söyledi. Çalışkan, ağabeyinin kendisine, "Bu insanlar neden organlarını bağışlamıyor. Öldükten sonra ne işe yarar. En azından bir hayat kurtaralım" dediğini belirterek, "Biz de onun bu vasiyetini yerine getirdik. Kardeşim organlarını kendisi bağışladı. İnşallah hayırlı insanlara gider de faydalanırlar. Bu hastalığı 2009 yılında başladı. Kalbine stent takılmıştı. Ondan sonra iyiydi ama 60 gün önce falan yine rahatsızlandı. Yine araştırmalardan sonra kalp kapakçığında enfeksiyon oluştuğu söylendi. Daha sonra açık kalp ameliyatı oldu. Ondan sonra da gayet iyiydi. 1 hafta önce Çapa Tıp Fakültesi’nden taburcu olmuştu. Ben de moral bulsun diye Enez’de bulunan yazlığımıza geldik. Biz balık tutarken sahilde bizi seyrediyordu. Aniden ‘başım’ diyerek yığıldı kaldı. Daha sonra hastanede beyin ölümünün gerçekleştiğini öğrendik. Kullandığı ilaçlar nedeniyle beynine fazla kan pompalanması ile beyin kanaması geçirdiği söylendi" dedi.

 

Keşan Devlet Hastanesi Başhekimi Nurettin Alparslan da Keşan’dan ilk kez bir organ bağışı yapıldığını belirterek, hayatını kaybeden Mustafa Çalışkan’a Allah'tan rahmet diledi. Alparslan, Çalışkan'ın ailesine de hem teşekkür etti hem de başsağlığı diledi.

 

Fenalaşmadan 2 Gün Önce Doğum Günüydü

 

Hayatını kaybeden Mustafa Çalışkan’ın İstanbul’da ikamet ettiği ve Sinop nüfusuna kayıtlı olduğu, İstanbul’da kuaförlük yaptığı öğrenildi. 6 Ağustos 2015 tarihinde 45'inci yaşına giren Mustafa Çalışkan’ın doğum gününün hemen ardından tatil yapmak için geldiği Edirne’nin Enez ilçesinde fenalaştığı ve Keşan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıktan sonra burada hayatını kaybettiği öğrenildi. Evli olan ve Uğur ile Gizem adında iki çocuk babası olan Mustafa Çalışkan’ın cenazesi, organ bağışı işlemlerinin ardından ise ailesine teslim edildi. Kaynak: Boyabat Haber
Mustafa Çalışkan 3 Kişiye Hayat verdi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.