Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Muhteşem Yüzyıl Kösem RTÜK tarafından cezalandırıldı

İlk yayınlandığı gün rating rekorları kıran fakat gün geçtikçe izlenme oranı düşen Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi için RTÜK Star TV’ye şok ceza kesti.

Muhteşem Yüzyıl Kösem RTÜK tarafından cezalandırıldı
Aslan Özdemir
24 Ocak 2016 16:34

İlk yayınlandığı gün rating rekorları kıran fakat gün geçtikçe izlenme oranı düşen Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi için RTÜK Star TV’ye şok ceza kesti.

Hayrettin Kaya

Milliyet’te yer alan habere göre; RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarının hazırladığı rapora göre, ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ adlı dizide oğlunun öldürüleceğini anlayan Halime Sultan’ın, Şehzade Mustafa’yı saraydan kaçırdığı, ancak saraf muhafızlarınca yakalanarak oğluyla birlikte zindana atıldığına vurgu yapılarak “Hakkında abisi Sultan Ahmet tarafından ölüm fermanı çıkarılan Şehzade Mustafa 4-5 yaşlarındadır.
Padişah Sultan Ahmed’in Mustafa için verdiği ölüm fermanını yerine getirmek için ellerinde kalın bir iple zindana gelen yüzleri kar maskeli cellatların boğarak öldürme fermanını uygulama esnasında aynı mahzende bir başka zindan odasında bulunan Mustafa’nın annesi Halime Sultan’ın haykırışları ile korku ve endişe içerisinde ağlayan ve ne olduğunu anlamaya çalışan Mustafa arasında geçen konuşma ve görüntüler dramatik bir şekilde ekrana taşınmıştır” denildi.

Raporda, dizinin resmi ve akademik tarihten uzak popüler bir tarih anlayışı ile senaryolaştırılarak ekrana taşındığı, 7 dakika süren çaresizliğin duygusal şiddete varacak şekilde ekrana yansıtıldığı vurgulandı. Uzmanların mevzuatın 8/2 hükmüne göre ceza verilmesini istediği raporda, şöyle denildi:

“Bu sahnelerin ekrana getirildiği yayın saati dikkate alındığında, küçük bir çocuğun en çok güvendiği aile bireylerinden birisi olan abisi tarafından öldürülmek istenmesini çağımız koşullarında çocukların anlaması mümkün olmadığından, çocukların ailesine olan güveni zedeleyecek unsurlar taşıyan bu yayın; çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar olup korumalı saatlerde, koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz.”

Üst Kurul Üyesi Süleyman Demirkan, ceza kararlarına ilişkin şunları söyledi: “Gelinen nokta büyük mücadeleyle bundan zarar gören haksızlığa uğrayan insanların bizi uyarmasıyla ortaya çıktı. 2 yıldır bunun mücadelesi veriliyor. Sonuçta alınan gelinen nokta çok olumlu bir nokta. Bu mücadelenin bu kadar uzamasında sorumluluk eski Başkan Davut Dursun’a aittir.

Çünkü bu yolsuzluk ve usulsüzlükleri görmezden geldi. Uyarılarımızı görmezden geldi. Yolsuzluk yapanları ısrarla himaye etti. Bir süre önce karar alındı alt yapı işletmecileriyle ilgili lisanslarını iptal ettik.

Son toplantıda köklü kararı aldık. Devlet milyonlarca TL’lik zarara uğradı, bundan sonra zarar etmesinin önüne geçildi. Ancak bu zarara neden olanlardan bir an önce hesap sorulmalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.