Dolar 32,5065
Euro 34,8132
Altın 2.485,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Liseli mucitten engellilere araç

Tarsus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri her yöne gidebilen engelli aracı tasarladı.

Liseli mucitten engellilere araç
1 Mayıs 2013 20:07

Tarsus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencileri Suzan Turhan ile Halim Ergül her yöne gidebilen engelli aracı tasarladı.

"Manevrasız her yöne giden engelli aracı"

Projenin, birçok yarışmada başarılı sonuçlar aldığını ifade eden okul müdürü Erhan Bozkurt, "Projemiz,TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada Mersin'de bölge birincisi, İzmir'de yapılan DOESEF liseler arası proje  yarışmasında mühendislik kategorisinde ikinci, Ankara'da yapılan 37 ülkeden 6 bin 805 genç mucit ve tasarımcınınkatıldığı Düş Çizgisi 9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatları Proje Yarışması'nda ise lisekategorisinde ikinci oldu" dedi.

Geliştirdikleri projeyle engelli aracının sağa ve sola 0-90 derece aralığında çapraz gidebilmesini sağladıklarını belirten Turhan, şunları kaydetti:

"Mevcut engelli araçlarının, hareket kabiliyetini artırarak hiç manevra yapmadan ya dadaha az manevrayla istenilen yöne gitmesini sağlıyoruz. Engelli aracımızda bulunan joistikten gelen komutlar, kablolar vasıtasıyla ana karta ulaşıyor. Burada işlenen bilgilerdaha sonra sürücü katlarına geliyor ve tekerleklere  bağlı dişliler yardımıyla da aracımızhareket ediyor. Enerjiyi ise araba aküsüyle sağlıyoruz."

Projeyi engellilerin hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak amacıyla yola çıkarak geliştirdiklerinibelirten Halim Ergül ise "Aracımızda gerekli bütün işleri kendi okulumuz atölyesinde el emeğimizle yaptık. Başarıdan dolayı mutluyuz. İnşallah daha fazla işler yapılarak engelli vatandaşlarımızın hayatı kolaylaştırılabilir" diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.