Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Laik Yaşam Laik Eğitim

30 Mayıs 2016 19:23

Cemaatle menfaatler çatışınca eğitimi de özelleştirdiler.

14 yıllık iktidar dönemlerinde; neredeyse iğneden ipliğe her şeyi özelleştiren AKP Cemaatle menfaatler çatışınca eğitimi de özelleştirdiler. Dershaneler kapanırsa sınava hazırlanmak için veliler büyük paralar harcamayacaktı… Yani; Filler kavgasında (İktidar Cemaat) çimenler ezildi. Olan öğrencilere oldu, ne olduğu belirsiz sistemde bir nesli feda ettiler. Oysa seçim meydanlarında “Eğitim Ücretsiz olmalıdır” söylemleri boşa çıktı. Eğitim öğretim kurumları olan okullarımızı ticarethaneye dönüştürüyor, öğrenci ve velileri müşteri gözüyle görüyorlar.

Hayrettin Kaya

 

Bağnaz olmayan, özgür düşünceli, çağa uymada zorlanmayan birey ve toplum yetiştiren ülkeler başarılı olmuşlardır. Biz de; “Öğretim Birliği Yasası (Tevhid-i Tedrisat Kanunu)” Farklı eğitim ve öğretim uygulamalarını birleştirerek laikleştiren çağdaşlaştıran yasaydı. Ancak, 80’li ve 90’lı yıllarda bu yaşamın zedelenmeye başlaması ve Siyasal İslam’ın eğitimi başka bir toplum düzeni kurmanın amacı haline getirmesi üzerine 28 Şubat sürecinde “8 yıllık kesintisiz Temel Eğitim Yasası” çıkarılmıştır. Ancak bu yasada zaman içinde zedelenmiştir.

 

Ama önem verdikleri eğitim kurumları da var hakkını yememeliyiz. Diyanet işleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Ali Erbaş: “500 imam Hatip’ten 3 bin 500 İmam Hatibe çıkmışız. İlahiyat Fakültesi sayısı 17’den 100’e çıktı. İmam Hatip öğrenci sayımız ise 60 binden 1 milyon 500 bine yaklaşmış durumda” diyor. Hangi gelişmiş ülkelerde eğitimlerini dini temeller üzerinde oturtulmuştur. Dünyada din okullarıyla gelişen, çağı yakalayan tek ülke varmıdır?

 

Dindar nesiller geleceğimiz için önemlidir diyen zihniyet kendilerine yakın vakıflara ve kurumlara kamu arazilerini peşkeş çektikleri ulusal gazetelerde yazılıp çizilmiştir. Milyonlarca da liralarda akıtıldığı tv programlarında söyleyişi konusu olmuşturç Ülke çocuklarımız cemaat ve dinci vakıfların legal olmayan yurt ve evlerinde kaldıkları ve bu yerlere devlet tarafından da kaynaklar ayrıldığını basından izledik okuduk. Oysa yapılması gereken “Çocuklarımızın evinin, ailesinin en yakınında eşit, parasız, laik, bilimsel eğitim olmasıdır.”

 

İktidarın kendi çıkarları için sürdürdüğü inanç istismarına yönelik girişimleri boşa çıkartmak, gerçek anlamda Laik ve Demokratik bir ülkede barış içinde bir arada yaşamak için “Laik Eğitim, Laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyiz! Baskı, sürgün ve işten Atmalara Karşı alanlardayız!” şiarıyla 28-29 Mayıs tarihlerinde 8 ilde bölgesel mitingler yapıldı. Amaçları çocuklara, öğrencilere ve ülkenin geleceğinden endişe duyanlarla birlikte “Gerçek demokrasinin, eşit yurttaşlığın, temel hak ve özgürlüklerin, nitelikli kamu hizmetlerinin genişlemesinin en önemli yolunun Laik eğitim, laik yaşam ve herkese güvenceli iş” istemlerini haykırmaktı…

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.