Dolar 32,5418
Euro 34,9429
Altın 2.426,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 16°C

Kışın Sağlığımıza Dikkat Etmenin Yolları

Kış mevsimi denilince akıllara hep hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıkların en başında da grip geliyor. Kış hastalıklarından nasıl korunabiliriz? Hangi besinler bağışıklık sistemimizi güçlendirir?

Kışın Sağlığımıza Dikkat Etmenin Yolları
24 Şubat 2015 20:20

Kış mevsimi denilince akıllara hep hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıkların en başında da grip geliyor. Bu durumda ortaya bağışıklık sistemi çıkıyor. Bizlerin “mikrop” adını verdiğimiz ve enfeksiyona yol açarak hastalığa kapılmamızı sağlayan mikroorganizmaların zararlı etkilerinden bizi bağışıklık sistemimiz korur. Güçlü bir bağışıklık sistemi için ise doğru ve düzenli beslenme şarttır. 

 

Herkesin korkulu rüyası olan kış hastalıklarından uzak kalabilmek ve enfeksiyonlara yakalanmamak için bol bol vitamin ve mineral yönünden zengin besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Her mevsimin farklı meyve ve sebzeleri vardır. Bu doğal ürünler bize o mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri vermektedir. Günlük beslenmemizde her mevsimin kendine özgün meyve ve sebzelerini mutlaka tüketmeliyiz. 

 

Kış ayında bize bağışıklık sağlayacak sebzeler: Brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç,marul, yeşil biber, roka, soğan, sarımsak…Kış meyveleri; portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma…

 

Yeterli protein tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Süt ve ürünleri, et, yumurta…

 

Kışın olmazsa olmazlarından biri de kuru baklagillerdir. Bu besinler çok iyi protein kaynağıdırlar. Bunun yanı sıra posadan da çok zengindirler. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagillerin haftada en az 1 kere tüketilmesi gerekmektedir. 

 

Gripten korunmanın en iyi yolu ise soğan ve sarımsaktır. Genellikle kokusundan dolayı yemeklerimize ilave etmekten kaçındığımız soğan ve sarımsak doğrudan anti-viral etkili bileşikleri içermektedir. Gripsavar özelliği taşıyan sarımsak ve soğanı çiğ veya pişmiş olarak kış aylarında tüketmek sağlığımız açısından gereklidir. 

 

Hastalıkların korunması bağışıklık sisteminden geçiyor dedik. Güçlü bir bağışıklık sistemimiz varsa ve kış meyve-sebzelerini tüketiyorsak hastalıklardan korunmak garantidir. Fakat beslenmemizde olduğu kadar yaşantımızda da sağlığımızı etkileyen faktörler vardır. Açık havada yürüyüşler yapılmalı, güneş ışığında yeteri kadar yararlanmaya çalışmalı, alkol ve sigara miktarı azaltılmalı (bırakın demiyoruz çünkü bırakın demekle kimsenin bırakmayacağı açık açık ortada) sağlıklı ve yeterli akşam yemeği yenmeli ve sonrasında rahat bir uyku ile gün tamamlanmalıdır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.