Dolar 32,6006
Euro 34,7750
Altın 2.414,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

İşi ehline bırakalım!

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, "3. derecede SİT olursa da bizde insanların mülkiyet hakkını kullanması anlamında asla onlara ekstra bir külfet ve yük getirmeden süreci en seri şekilde yürütmeye çalışırız. SİT alanı konusunda taraf değilim ve işin ehline bırakılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

İşi ehline bırakalım!
21 Nisan 2015 16:20

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, "3. derecede SİT olursa da bizde insanların mülkiyet hakkını kullanması anlamında asla onlara ekstra bir külfet ve yük getirmeden süreci en seri şekilde yürütmeye çalışırız. SİT alanı konusunda taraf değilim ve işin ehline bırakılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop'ta gündemi bir süredir meşgul eden ve yarımada üzerindeki kent merkezinin büyük bölümünün 3. derece SİT alanı ilan edilmesiyle ilgili görüşlerini dile getirdi. 

 

Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya “Sinop bir tarihin üzerinde yaşıyor. Milattan Önce 4500 yıllarına kadar uzanan bir iskan var Sinop'ta. Coğrafya itibariyle de çok farklı olduğu için, denizin ortasında bir coğrafya olduğu için çok çok farlı ve çok zengin medeniyetlerin yerleştiği bir coğrafya olmuş. Dolayısıyla bu kadar çok farklı medeniyetlerin kullandığı bir alan olarak dar da bir alan. Sinop'ta çok büyük bir tarih yatıyor. Bunu ben 40 günlük bir valiniz olarak gördüğüme göre, sizler benden çok daha fazlasını görüyorsunuz. Ama Sinop hala o tarihin üzerinde maalesef. Açılamamış ve genişleşememiş. Dolayısıyla insanlar bulundukları yeri yıkıp yenisini yaparak Sinop'a geleceğe taşımak istiyorlar. Oysa ki içerde yerleşmeye uygun daha güzel alanlarımız var. Oralarıda yerleşime açmak lazım. Tabiki Sinop'u terk edecek değiliz ama Sinop'un Milattan Önce 4500 yıllık yerleşim alanına sıkıştırılması bir kere bir talihsizlik olmuş. Daha önce insanların yerleşim anlamında biraz daha önlerinin açılması gerekirdi. Belediyemiz şu anda bu konuda çalışmaları başlatmış. Umarız bu imar çalışmaları da tamamlanır. Tabi bu bir süreç alacaktır. Şu anda başladıkları imar planı 1/25000'lik planlar. Bunun altında 5000'likler, onun altında da 1000'likler yapılması gerekiyor ki, insanlara parsel anlamında sunulup oralarda da yapılaşma devam edebilsin" dedi.

 

Fiiliyatta zaten uygulanıyor

İnsanların en önemli haklarından birinin mülkiyet hakkı olduğunu dile getiren Vali Özata Çetinkaya; "Devlet dahi çok zorunlu kalmadıkça kimsenin mülkiyet hakkına müdahale etmiyor. Ama bu tarihte bizim tarihimiz. Her şeyden önce bu tarihe Sinoplunun sahip çıkması gerekiyor. Sinoplunun zaten bu konuda itirazı yok. 3. derece SİT olmadan da bazı kazılarda bulgular çıktığında vatandaşımız kendiliğinden haber veriyor. Dolayısıyla zaten fiiliyatta işleyen bir süreç. 3. derecede SİT demek, çalışma yapılırken müzeden bir yetkilinin bulunması gerekiyor. Zaten vatandaşımız, arsa sahipleri ve inşaat sahipleri sanki yanlarında yetkili varmış gibi hareket ediyorlar. Değişen pek bir şey olmayacak. Zaten bunun olup olmayacağına da kurul karar verecek" diye konuştu.

 

Hırvatistan örneği

Açıklamasının sonunda Hırvatistan'dan örnek veren Vali Özata Çetinkaya; "Hırvatistan 3,5 milyon nüfusu olan çok küçük bir ülke ama bugün yılda 14 milyon turist ağırlıyor ve bütün ülke ekonomisi sadece turizme dayalı. Hırvatistan’ın 3/1’ i SİT alanı. Eskiden kalan hiçbir dokuya dokunulmamış. Sinop’ta özellikle yarım ada bölümünü SİT alanı ilan edilmesi hususundaki tepkileri bir düşünüyorum, yani bir ülke 3/1 alanının nasıl SİT alanı ilan etmiş ve nasıl korumuş. 3.5 milyon nüfusluk bir ülke yılda 14 milyon turist alıyor. Biz 70 milyon nüfusumuzla 40 milyon turiste anca ulaşıyoruz. Bizim tarihimiz, bizim topraklarımız Hırvatistan’dan çok fakir değil, belki onlardan daha da zenginiz. SİT alanı konusunda gerçekten taraf değilim, işi ehline bırakılmasını düşünüyorum. Sinop için, ülkemiz için doğrusu ne ise o olsun istiyorum. Sinop 3. derece de SİT alanı olsa da olmasa da Sinoplu zaten tarihin üzerinde yaşamanın gerektirdiği duyarlılığı gösteriyor. Bu konuda bir kaybımız olmaz. Ama şunu da söyleyeyim; 3. derecede SİT olursa da bizde insanların mülkiyet hakkını kullanması anlamında asla onlara ekstra bir külfet ve yük getirmeden süreci en seri şekilde yürütmeye çalışırız. Ayrıca zaten kısa olan inşaat sezonunda özel ve kamu kurumlarının inşaatlarıyla ilgili bürokratik konularla faaliyetlere engel olmamak adına da bir yazı hazırladık. Bu konuda bakanlığımızda olumlu cevap vereceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.