Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

İlçemizde Hamsi Festivali

Ayancık Belediye Başkanlığı tarafından hamsi şenliği düzenlendi.

İlçemizde Hamsi Festivali
Aslan Özdemir
3 Aralık 2018 13:48

Ayancık Belediye Başkanlığı tarafından hamsi şenliği düzenlendi.

Hayrettin Kaya

Yoğun katılımla gerçekleştirilen şenlikte, yaklaşık 2,5 ton hamsi tüketildi. Meydanda kurulan ızgaraların başına geçen protokol üyeleri vatandaşlara hamsi ikram etti. Festivalde bundan 165 yıl önce Sinop Limanında yaşanan Rus Baskınında şehit edilen 2 bin 800 askerimiz unutulmadı. Şehitler dualarla yadedildi.

Ayancık Belediye Başkanlığı tarafından Kültür ve Sosyal işler kapsamında hamsi şenliği etkinliği düzenlendi. Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ve Ayancıklı işadamı Aslan Açıkgöz’ün de destek verdiği etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

BU SOFRA, HEMŞEHRİ SOFRASIDIR
Kuran-ı kerim tilaveti ile başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Ayancık Belediye Başkanı Aslan Özdemir, 30 Kasım Deniz Şehitlerini Anma günü dolayısıyla tüm şehitlere rahmet diledi. Gerçekleştirilen etkinlikle misafir etmenin, ikramda bulunmanın mutluluğunun yaşandığı bir sofra kurulduğunu söyleyen Ayancık Belediye Başkanı Aslan Özdemir, kurulan sofranın, bir hemşehri sofrası olduğunu söyledi.

Özdemir; “Karadeniz’de kıyısı ve zengin ormanları ile birçok güzelliği bir arada yaşadığımız, güzel ilçemiz Ayancık’ın en büyük kıymeti; ahlaklı, çalışkan, dinine, vatanına bağlı, sevgi, dolu insanımızdır. Bugün katılım gösterdiğiniz hamsi ikramı, bu sevginin göstergesidir. Bu sofra helal sofradır. Misafir etmenin, ikramda bulunmanın mutluluğunun yaşandığı sofradır. Bu sofra hemşehri sofrasıdır. Ayancıklı hemşehrimiz Aslan Açıkgöz’e de festivalimize yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Hamsi şöleni Sinop ilimizde ilk defa düzenleniyor. Önümüzdeki yıllarda geleneksel hale gelmesi, gönül sofraları kurulması candan temennimizdir” dedi.

BU ETKİNLİKLER, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN GÖSTERGESİDİR
Ayancık Belediyesinin davetlisi olarak bir konferans vermek üzere ilçede bulunan Sinoplu tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’de yine 30 Kasım Deniz Şehitlerini anma günü dolayısıyla tüm şehitlere rahmet diledi. Bu tür organizasyonların birlik ve beraberliğin göstergesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, ilçe halkını bir araya getiren bu organizasyonu düzenleyen Belediye Başkanı Aslan Özdemir’e teşekkür etti. Şimşirgil; “165 sene önce, yine bir Cuma günü bundan daha soğuk bir günde, kar yağarken donanmamız büyük bir felakete uğradı. Sinop’ta 12 tane gemimiz, Ruslar tarafından yakıldı. Sadece donanmamız yakılmakla kalmadı. Sinop’ta 254 hane yandı. Gerek Sinop’tan gerekse donanmadan kurtulanlar, Ayancık ve Boyabat’a kaçtılar. Bazı günleri unutmamak lazım. Tarihimiz zaferlerle doludur. Bu zaferleri unutmamamız lazım. Zira gençlerimizin, vatan, milleti, din, bayrak aşkı ile yetişmesi, şehadet duygusunu kaybetmemesi lazım. Mağlubiyet, eziyet ve üzüntü günlerini de unutmamamız lazım. O gün bizim gemilerimiz daha az atış yapabilecek güce sahipti ve Rus gemilerine göre daha zayıftı. Zannetmeyin ki biz zayıftık. İngilizler ve Fransızlar yanınızdayız dediler. Büyük gemilere ihtiyaç dediler, biz buradayız dediler ve Sinop’a daha zayıf gemilerimizi gönderttiler. Ama donanmamız yanarken ve 2 bin 700 şehidimiz verilirken sadece güldüler ve izlediler. Bugün varlığımızı muhafaza savaşı verirken bunları asla unutmamak lazım. Bugün burada çok güzel bir ev sahipliğine şahit oluyoruz. Beraber yemenin, içmenin, muhabbetin bir göstergesini yaşayacağız. Böyle güzel bir faaliyeti başlattığı için başkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HAMSİNİN OCAĞI SİNOP’A YAKIŞIR BİR ETKİNLİK OLDU
Etkinlikte son olarak söz alan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş’te konuşmasına şehitlerimizi anarak başladı. Etkinlik vesilesi ile 30 Kasım Deniz şehitlerini ve tüm şehitlerimizi anma fırsatı bulduklarını ifade eden AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, hem bu fırsatı yakaladıkları hem de hamsinin ocağı olan Sinop’a yakışır bir etkinlik düzenledikleri için Ayancık Belediye Başkanı Aslan Özdemir’e teşekkür etti. Maviş; “Bundan 165 yıl önce Rusların saldırısı ile 2 bin 700 şehit verdik. Bugün 165 yıl sonra bu şehitlerimizi burada anıyoruz. Şehitlerimiz bizlere bağımsızlığımızı korumamız gerektiğini emanet etti. İşte bizde bu emaneti yaşatmak için çalışıyoruz. Bağımsızlığın en önemli yolunun savunma sanayindeki bağımsızlıktan geçtiğine inanıyoruz. Bunun için kendi tankımızı, kendi uçağımızı, kendi silahımızı üretmek için milletimizi tam bağımsızlığa taşımanın planını, politikasını ve çalışmasını yapıyoruz. Bu vesile ile inşallah, gelecek günlerde, şehitlerimizin manasını yaşatacak bir nesille aydınlığa yürürüz. Sinop, balık ve balıkçı şehri. Balıkçılarımız ekmeklerini Karadeniz’in hırçın dalgalarında çıkartıyorlar. Bildiğiniz gibi hamsinin ocağı Sinop. O yüzden bugün burada belediye başkanımızı, bir öncülük yaparak, böyle bir şölenle bu manayı buluşturduğu için tebrik ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 30 Mart Deniz şehitleri ve tüm şehitlerimiz için dua edildi. Daha sonra alana getirilen kasalar dolusu hamsi meydanda kurulan ızgaralara serildi. Burada ızgaraların başına geçen protokol üyeleri, vatandaşlara hamsi ikram etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte yaklaşık 2 buçuk ton hamsi tüketildi. Etkinlik akşam saatlerine kadar devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.