Dolar 32,5663
Euro 34,8269
Altın 2.433,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Az Bulutlu
Sinop
24°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Höbelen Mantarını Çin’e Kaptırdık

Sinop’ta höbelen olarak bilinen ve vatandaşların toplayarak yüksek fiyata sattığı kuzu göbeği mantarını Çin’deki vatandaşlar da üretmeye başladı.

Höbelen Mantarını Çin’e Kaptırdık
18 Ekim 2015 18:18

Sinop’ta höbelen olarak bilinen ve vatandaşların toplayarak yüksek fiyata sattığı kuzu göbeği mantarını Çin’deki vatandaşlar da üretmeye başladı.

Sinop ormanlarında ilkbahar aylarında yetişen ve yöresel adı Höbelen ya da Höbelek olan Kuzu Göbeği mantarının yetiştiriciliğini çözen yabancı ülkeler işi iyice ilerletti. Sinop’un Durağan ilçesinde bol miktarda yetişen mantar türüne Çin de talip oldu. Çin’de bir çiftçi seralarda Höbelen Mantarını yetiştirmeye başladı.

Bahar ayında ormanlarda ve ölü ağaçların köklerinin bulunduğu yerlerde ekim yapan ve spor aşılama yöntemiyle seralarda 1 haftada Höbelen Mantarı yetiştiren Çinli çiftçi, Sinop’un değerlerini de elinden almış oldu. Çin her ürünü taklit ederken, Sinoplular ise kendi değerlerinin ne zaman koruma altına alınıp ekonomiye dönüştürüleceğini merak ediyor.

HÖBELEN MANTARI NEDİR?
Asıl adı Kuzu Göbeği olan mantar türü Sinop çevresinde Höbelen Mantarı olarak bilinmektedir. Genellikle 4-8 cm yüksekliğinde ve 4-6 cm çapındadır. Şekli kabaca yumurtaya benzeyen höbelen mantarının üstünde oluklar bulunmaktadır. 3-6 cm arasında değişen silindir şeklinde sert bir sapı bulunmaktadır. Sapın içi boştur ve gevrek bir yapıya sahiptir.

HÖBELEN MANTARI NASIL YENİR?
Hoş bir tadı ve kokusu olan Höbelen (Kuzu göbeği) mantarı toprakta, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide yetişmektedir. Genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında akçaağaç, fındık, kayın, dişbudak ve karaağaçların altında yetişmektedir. Lezzetli bir mantar türü olan höbelen mantarı önce bol suyla iyice temizlenir ardından istenilen şekilde pişirilir. Höbelen mantarının tek seferde çok fazla yenilmemesi tavsiye edilmektedir.

HÖBELEN MANTARININ FİYATI

Durağan ilçesinde Höbelen Mantarı yetiştiricileri, yaş olanını kilosu 50TL’den, kurutulmuş olanını ise 350 TL satmaktadır. İlaç ve kozmetik sektöründe de kullanılan mantar türünün fiyatı 800 TL’ye kadar çıkmaktadır.

ÇİN ÜRETİME EL ATTI

Lüks lokantaların da vazgeçilmez yiyeceği olan höbelen mantarı genellikle Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya, İspanya, Amerika, İsveç ve Norveç gibi ülkelere gönderiliyor. Bu kadar çok ülkenin talip olduğu mantar türünün piyasasını gören Çinli çiftçiler ise üretime el atarak pazarda yerini aldı.

HÖBELEN (KUZU GÖBEĞİ) MANTARININ FAYDALARI

* Höbelen mantarının protein değeri etten daha fazladır.
* Zihnin iyi çalışmasını sağlar
* Kan yapar. Kansız vatandaşların kullandığı bir gıdadır.
* Vücuda kuvvet verir, vücudun dinç kalmasını sağlar.
* Yorgunluğu giderir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.