Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Herkes Gazeteci Olamaz

Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi yoldan geçen herhangi birinin eline fotoğraf makinasını aldığında muhabir kimliği alabilmesi. Bunun önüne geçilebilmesi için çalışma başlattık” dedi.

Herkes Gazeteci Olamaz
Aslan Özdemir
4 Kasım 2014 10:04

Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi yoldan geçen herhangi birinin eline fotoğraf makinasını aldığında muhabir kimliği alabilmesi. Bunun önüne geçilebilmesi için çalışma başlattık” dedi.

Hayrettin Kaya

 

Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Delegesi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erdem, Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Sefa Özdemir ile birlikte basın ilan kurumu mevzuatındaki düzenlemeler hakkında bilgi vermek üzere geldikleri Sinop’ta yerel basın temsilcileri ile buluştu.  

 

Demirel; “Gazetecilerin karşılaştıkları sorun ve sıkıntıların giderilmesi adına atılacak her adımın yanında olacağız.”

Tarihi Paşa Tabyalarında düzenlenen toplantıda söz alan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, gazetecilerin karşılaştıkları sorun ve sıkıntıların giderilmesi adına atılacak her adımın yanında olacaklarını söyledi. Demirel; “Misafirlerimizi Sinop’ta ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Bugün bizlere çok önemli bilgiler verecekler. Bizim için oldukça verimli geçecek bir buluşma olacağına inanıyorum. Arkadaşlarımın benden hemen hemen her gün duymaya alıştıkları bir söz var. Bu ülkede yasalar gereği öyle kolay kolay berber çırağı olamıyorsunuz. Berber çırağı olmanız için kursunu almanız, esnaf ve sanatkar odasına başvuru yapmanız gibi bir yığın prosedür var. Ama bu ülkede gazeteci olmak çok kolay. 15-20 yaşında bir çocuk, valinin hakkında güzel methiyeler yazdığı bir site yapıyor. Valinin hakkında üç beş satır bir şeyler yazıyor.  Bakıyorsunuz valinin herhangi bir toplantısına o çocuk gazeteci sıfatıyla davet edilmiş, neden vali hakkında güzel şeyler yazdı diye. İki gün sonra başka bir toplantıda yok, çağırmamışlar neden?, çünkü vali hakkında olumsuz şeyler yazmış. Ama bu çağrı uluslararası devletlerin birbirlerini tanımaları gibidir. O kişiyi bir kez çağırdıysanız oraya, o kişiyi gazeteci olarak nitelendirdiniz anlamına gelir. Bu anlamda basında bir örgütlenme yapısının olması gerektiğine inanıyorum” dedi. 

 

Amacımız mesleğimiz ile ilgili sorunlarımızı çözmek

Daha sonra söz alan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı; Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak Anadolu’nun dört bir yanında ziyaretler gerçekleştirerek gazete temsilcilerini bilgilendirdiklerini belirtti. Kolaylı; “Bizim bu ziyaretlerimizin amacı, Kars’tan Edirne’ye, en kuzeyden en güneye kadar dolaşmamızın nedeni hem konfederasyonumuzun kuruluş sürecini anlatmak hem de basın ilan kurumu ile ilgili son üç dönemdir, bizlerin yaptığı çalışmalar, Mustafa beyin yönetim kurulunda bizzat yaptığı çalışmaları ve uygulanan yenilikleri anlatmak. Uygulamaya konulan yeniliklerden çoğu arkadaşımızın haberi olmuyor. Bizler sizlere bu yeniliklerden bahsedebilmek, sizlerin sorunlarını dinleyerek, aşılamayan sorunları yönetim kurulunda, basın ilan kurumu genel kurulunda dile getirmek ve birazda hasbihal edebilmek için ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bizim gazeteciler konfederasyonumuz 8 gazeteciler federasyonundan oluşuyor. Yedi bölgede kuruldu. Bu yedi bölgenin dışında birde Anakara merkezli medya ihtisas gazetecileri federasyonu var. Bu federasyonla birlikte toplamda 8 federasyonla bu konfederasyonu kurduk. Şuanda bizimle birlikte 80 gazeteciler meslek örgütü bizimle birlikte hareket ediyor ve tek amacımız mesleğimiz ile ilgili sorunlarımızı çözmek. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi de şu anda yoldan geçen herhangi birinin eline fotoğraf makinasını verin ve o kişi gitsin bir fotoğraf çeksin ve birkaç bilgiyle sizin yanınıza geldiğinde bu kişi muhabir kimliği elde edebiliyor. Bizim mesleğimizin mutlaka standarda oturması gerekiyor. Bunun olması içinde çalışmalar yapıyoruz. Tabipler odası gibi, barolar birliği gibi bir birlik altında toplanmak ve yasal bir düzenlemeye kavuşmamız yönünde bir yasa önerimiz olacak. Bizler sadece bir meslek örgütüyüz hiçbir siyasal bağlantımız yok. Bizim tek amacımız gazeteci arkadaşlarımızın sorunlarının çözümü noktasında kalıcı adımların atılmasını sağlayabilmek” diye konuştu.

 

Hesap vermeye geldik

Toplantıda son olarak söz alan Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Konya Yenigün Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan; yerel gazete sahiplerine basın ilan kurumu mevzuatında yapılan değişiklikler hakkında bilgiler verdi.  Arslan; “Sinop bizim değerleri ile bağlılıklarıyla, sevdiğimiz bir vatan parçası. Öncelikle Sinop’a bizlere yaptığımız hizmetlerimizde verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu sebeple bizimde sizlere bir hesap verme borcumuz var ve biz bugün bu hesabı vermeye geldik. Mevzuatlarda yapılan yenilikler hakkında bilgiler verecek ve sizlerin bizlere iletmek istediğimiz soru ve sorunları dinleyerek çözüm yolları konusunda istişarelerde bulunacağız. Elbette elimizde sınırsız bir yetki yok. Ama sizlerin sorunlarının çözümü noktasında sonsuz bir azim ve kararlılığımız var” dedi. Soru cevap bölümü ile devam eden bilgilendirme toplantısı yapılan ikramlarla son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.