Dolar 32,5417
Euro 35,0071
Altın 2.428,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Gün Sayıyoruz!

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger hafta sonu Sinop’ta gerçekleştirilecek olan 1. Kalkınma Çalıştayı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Gün Sayıyoruz!
6 Şubat 2014 16:08

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger hafta sonu Sinop’ta gerçekleştirilecek olan 1. Kalkınma Çalıştayı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

 

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, önümüzdeki hafta sonu Sinop’ta gerek bürokratik gerekse akademik düzeyde birçok ismin katılımıyla gerçekleştirilecek 1. Kalkınma Çalıştayı ile ilgili basına bilgi verdi. Valilik toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Köşger; Sinop’un 10 yıllık geleceğinin planlanacağı çalıştay ile ilgili önemli bilgiler verdi. Açılışının Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ında katılımıyla gerçekleşeceği çalıştayda dünyaya örnek olacak bir kalkınma modeli oluşturulacağını söyleyen Vali Yavuz Selim Köşger; “Sinop’u doğasına, tarihine, coğrafyasına hiçbir zarar vermeden büyük bir gelişim ve değişim içine sokarak önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin ve hatta dünyanın gözde şehirlerinde bir tanesi haline dönüştüreceğiz” dedi. 

 

Çalıştayın kapsamı hakkında  bilgiler veren Vali Köşger, Sinop’a ve Sinoplu’ya sağlayacağı faydalardan bahsetti. Köşger; “Hafta sonu ilimizde çok büyük bir organizasyon gerçekleşecek. Sinop artık havalanmak üzere. Sinop 6 bin 5 yüz yıllık bir tarihe sahip. Tarihte çok önemli pozisyonlarda yer almış bir şehir. Ticaretin denizden karaya doğru kaymasıyla, Sinop biraz kıyıda kalmış gibi görünüyordu. Şimdi hem karayolu ile bağlantı hem de deniz yolu ile bağlantı, bu kıyıda köşede kalmışlık hissiyatını fiziken de, ruhen de ortadan kaldırdı. Sinop Türkiye’nin tam ortasında. Şimdi Karadeniz otoyolunun İstanbul bağlantısının 2023 yılında sağlanması ile Sinop tam bir geçiş güzergahında olacak. Tüm Doğu Karadeniz’in belki de Kafkasların İstanbul’la bağlantı güzergahı üzerinde çok önemli bir bağlantı noktası olacak. Tabi malumunuz bir devlet projesi olan nükleer ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. 2023 hedefleri arasında nükleer ile ilgili de bir netice alma çalışması var. Bu çalışma neticesinde hem ulaşım alt yapı sorunun çözülmesi hem Karadeniz otoyolu üzerinde geçiş güzergahı olacak olması hem de nükleer santralin ilimize katacağı ivme Sinop’taki tüm potansiyeli önümüzdeki on yılda en az ikiye katlayacak. Bu aşamada da Sinopluların değişimi çok iyi algılayarak meydana gelen değişimi yönetmeleri gerekiyor. Bu değişim sürecini Sinop’un doğasına, tarihine, coğrafyasına hiçbir şekilde zarar vermeden en iyi şekilde yönetmemiz ve bundan Sinop’un maksimum fayda sağlamasını hedeflememiz lazım. Bunu sağlamak üzere bir çalıştay tertip ediyoruz” dedi. 

 

Sinop’u 5 Ayrı Alanda İnceleyeceğiz

Sinop için önemli gelişmelerin yaşanmasında öncü olacak kalkınma çalıştayında Sinop’un önemli alanlarda konunun uzmanı kişilerce ele alınacağını ifade eden Vali Yavuz Selim Köşger Sinop’un yaşayacağı değişimi öncelikle Sinopluların kabullenerek, yönetmeleri gerektiğini söyledi Köşger; “kalkınma çalıştayında 5 ayrı alanda Sinop’un geleceği halihazır bir fotoğrafı çekilerek üzerinde 10 yıllık bir periyod ve daha sonrasını vizyoner bir bakış açısıyla ele almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kapatılan Gümrüğün Yeniden Açılması Gündeme Gelecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın katılımıyla gerçekleşecek olan açılış sonrasında çeşitli bakanlıklardan temsilcileriyle alanları ile ilgili konuların tartışılacağı çalıştayda Sinop için önemli gelişmelerin yaşanabileceğini ifaden Köşger; “Öncelikle bir açılış törenimiz olacak ve burada Kalkınma Bakanımız bizlerle olacak. Sinop’un kalkınması ile ilgili eminim önemli mesajları olacaktır. Müteakiben açılış panelimiz olacak. Burada da yaklaşık 3 müsteşarımız bizlerle olacak. Örneğin Gümrük müsteşarımız bizlerle olacak Sinop’un önümüzdeki 10 yılda Karadeniz’in karşı tarafıyla ticari olarak bağlantı kurması, yakın zamanda kapatılan gümrüğün yeniden açılması açısından değerlendirmelerde bulunulacak. Ekonomi müsteşarımız gelecek. Sinop’ta 10 yıllık değişim periyodunda Sinop’un maksimum faydayı sağlaması için teknoloji yoğunluklu yatırımların teşviki ile ilgili konuları tartışacağız” dedi.

 

Sinop’u Bölgenin Antalya’sı Yapacağız

Çalıştayla birlikte Sinop’un her alanda gelişiminin hedeflendiğini vurgulayan Vali Köşger, turizm kenti olan Sinop’u Türkiye’de ve dünyada bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Köşger; “Bizim stratejik hedefimiz Sinop’un turizmini geliştirmek ve bölgenin Antalya’sı haline dönüştürmek. Turizm açısından bu konuyu masaya yatıracağız, bunu planlamaya çalışacağız. Turizm müsteşarımız geliyor. Kendileri eminim bu anlamda bizlere büyük anlamda yol gösterici olacaktır. Kentin tarihi dokusunun ortaya çıkarılması lazım. Kentleşme ile ilgili alt yapının tamamlanması lazım. Önümüzdeki bu nüfus ve kalkınma perspektifine uygun bir şekilde kentleşmeyi, doğaya zarar vermeksizin dünyaya örnek olacak şekilde tamamlamamız lazım. 

 

Çalıştaya Sinop’un Dertlerini Bilen Kişiler Katılacak

Kalkınma Çalıştayını düzenlerken Sinop’u tanıyan, Sinop’un dertlerini, sorunlarını ve eksiklerini bilen kişileri davet ettiklerini söyleyen Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger; “Bu şekilde sorunların tespitinde daha sağlıklı sonuçlar alınacak ve 10 yıllık gelişim sürecine büyük katkı sağlanacaktır” dedi. 

 

Köşger; “Çalıştayımıza katılacak olan bürokratlarımız Sinop’un kent dokusunu ele alarak bizlere bir perspektif oluşturacaklar. Tabi sadece bakanlık temsilcileri katılmayacak çalıştayımıza. Mevcut belediye başkanımız, mecliste grubu bulunan partilerin milletvekilleri olacak, akademisyenlerimiz olacak. Her bir çalıştayımızda yaklaşık 6 adet akademisyen bulunacak. Bunlardan bir çoğu profesör düzeyinde. Katılımcıları belirlerken Sinoplu olmasına, Sinop’un dertlerini bilen, Sinop’a bir yakınlığı olan kişileri davet etmeyi tercih ettik. Sanayileşme ile ilgili olarak enerji bakanlığımızdan müsteşar yardımcısı düzeyinde ve nükleer enerji daire başkanımız katılacak. Bizleri kendi alanında aydınlatacak. Nükleer ne getirecek ne götürecek bunları tartışacağız. Sanayileşme adına Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan Sinoplu işadamlarımızı da davet edeceğiz ve Sinop’a ufuk çizecek fikirlerini alacağız. Yaklaşık 2 gün teknik tartışma kısmı devam edecek. Bu çalıştay sayesinde Sinop’un 10 yılını iyi bir şekilde planlayacağız inşallah. Türkiye’ye örnek olacak dünyaya örnek olacak bir kalkınma modelini oluşturacağız” şeklinde konuştu. Program basın mensuplarının Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger’e yönelttikleri sorular ile son buldu. Vitrin Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.