Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Gösterişci İntihar Eylemi!

15 Şubat 2016 20:14

Tarih 2002…..

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerin eleştirilerini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI, atanamayan öğretmen intiharları için “Gösterişçi intihar Eylemi diye bir sendromdan bahsediliyor” söylemi 13 yıllık iktidarın bakanlarının bu denli söylemlerle bir birleriyle yarışmakta. Anımsarsak, bir dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Ömer DİNCER “Onlarda güzel öldüler” dememiş miydi madenci şehitler için. Yine bir devlet büyüğümüz ölen madenciler için “İş kazası bu işin fıtratında var” dememişler miydi!

Hayrettin Kaya

Tarih 2002 Mayıs; Yer İzmit Merkez mitingi AKP Genel Başkanı konuşmasında o zamanki koalisyona sesleniyor: “Şu sisteme bakın hele, ülkede 72 bin öğretmen açığı var, sen sınavla öğretmen seçiyorsun (KPSS) hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bırakın öğretmenlerimiz okul seçsin, göreve başlasın. Önüne niye engel koyuyorsun? İnşallah biz hükümeti kurduğumuzda bütün öğretmenleri göreve başlatacağız ve öncelikle eğitim sorununu çözeceğiz.

Yine tarih 2002 Haziran yer Gaziantep “Yahu bir sürü bölüm öğretmenimiz boşta geziyor. Resim öğretmeni matematiğe, müzik öğretmeni beden dersine giriyor; Öğretmen ihtiyacı var. Ama bakın ki işe, bunlar bir de sınavla öğretmen alıyor. Ama biz iktidar olunca inşallah başta öğretmen adayı OLMAYACAK” Tarih 2002 yer SAMSUN “Buradan sözüm tüm genç öğretmen adaylarına… Siz merak etmeyin, biz geldiğimizde üniversiteyi bitirdiğinizde ne yapacağım, sınavı ya kazanamazsam korkun olmayacak; çünkü sınav olmayacak” Buna İstanbul 2002 konuşmasını da ekleyebiliriz…

 

Eğitim-Sen “Atanamayan Öğretmenler” raporu dikkat çekiyor. Rapora göre, 2003-2015 yılları arası KPSS ye toplam 2 milyon 996 bin 742 işsiz öğretmen girdi. Ancak bu öğretmenlerin 510 bin 896’sı yanı yüzde 17’si öğretmen  olarak atanabildi. Geriye kalan ve yüzde 83’lik dilimi oluşturan işsiz öğretmenler ise, ya yeniden KPSS’ye girmek zorunda ya da başka alanlarda çalışmak zorunda kaldı. Atama oranlarının yıllara göre değişimine bakıldığında da son 5 yılda KPSS’ye girenler arasında yüzde 17-18 bandında bulunan öğretmen oranının, 2015’e gelindiğinde yüzde 13’lere gerilediği belirlendi. Raporda Türkiye’de eğitim sisteminin her geçen gün “artan sorunlar ve derinleşen çelişkilerle tam bir çürüme içinde” olduğu savunulmuştur.

 

2006’dan bu yana atanması gerçekleştirilmediği için intihar eden 40 öğretmen hayatta değil bugün artık. Bu güne kadar atanamadıkları için işsiz olarak evinde oturan, ailelerinden harçlık alan, inşaatlarda ve diğer iş alanlarında çalışan öğretmen sayısı yazılıp çizilenlere göre 350 binin üzerinde… 40 öğretmenimiz kendi canlarından vazgeçecek kadar çaresizliğe düşmüş insanlara “Gösterişçi” demek nasıl vicdanlara sığdırılacak. Hele hele bunu söyleyen ülkemin Eğitim bakanıysa… bu nasıl bir utanç tarihimizin sayfalarına “Gösterişçi intihar eylemi” diyen bakan olarak geçtiniz sayın bakan Naci AVCI.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.