Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı;eski Gerze’Yi Geri Getireceğim…

Gerze Belediyesi tarafından Gerze CittaSlow Uyum Süreci Projesi kapsamında tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Gerze Belediye Başkanı Osman  Belovacıklı;eski Gerze’Yi Geri Getireceğim…
15 Temmuz 2016 17:25

Gerze Belediyesi Sedat ışıdı kültür ve sanat merkezin’de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı yapmış olduğu açılış konuşmasında :’’Ben 2009 yılında belediye başkanlığına üye olduğum zaman Gerze’yi eski Gerze yapacağız demiştim. Biliyorsunuz eski Gerze, doğal ürünlerin yetiştirildiği, insanların birbiri ile güzel ilişkiler içerisinde olduğu, yolda selamlaşmadan geçilmeyen çok  şirin bir ilçeydi. Ama ne yazık ki 12 Eylül döneminde göç alma sebebi ile Gerze kozmopolit bir şehir haline dönüştü. Gerze; durgun, bir şey üretmeyen, sakin, sadece İnsanlardan bir şey isteyen bir ilke haline geldi. Biz dedik ki Gerzeyi eski  haline getireceğiz , Sittaslowu okuduğum da Gerze’nin eski halini gördüm. İnsan yaşamının ne kadar sıcak olduğu, üretimin temel madde olduğu…

Üretim olmadan hiçbir şey olmaz. Üretmeyen toplumların her zaman dilenci olduklarını ve çökmeye mahyum olduklarını biliriz. İzlediğiniz slaytta da gördünüz iyi bir şehirleşme olacak, trafiğe kapalı yollar, bisiklet yolları en önemlisi de organik ürünlerin üretildiği üretim merkezi olacak. Hedefimiz Gerzeyi eski Gerze yapmaktır. Ben başaracağımıza canı gönülden inanıyorum. Beni dinleyen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’’ Dedi.

CİTTASLOW OLMANIN GERZE’YE GETİRİSİ

Cittaslow olma sürecinin tamamlanmasıyla yavaş şehir kimliğine bürünen ilçede hatırı sayılır ölçüde yerli ve yabancı turist artışı, amaca uygun tesisleşme, diğer İllere örnek teşkil etme, cazibe merkezi haline gelme, istihdam olanaklarının artması ve sosyal refahın olabildiğince yükseltilmesini sağlayacaktır.

Gerze; ülke turizminden özellikle iklim koşulları ve alt yapı eksiklikleri tesisleşme gibi nedenlerden hak ettiği payı alamamaktadır. Ancak Cittaslow oluşumunun sağlanması ve uyum sürecinin tamamlanmasıyla yavaş şehir kimliğine bürünen ilçe cazibe merkezi haline gelecek ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin artması, alternatif turizm imkanının sağlanmasıyla amaca uygun tesisleşme, istihdam olanaklarının ve amaca uygun ürün yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi arttırılmasıyla sosyal refahın artırılması yönünden bölge ekonomisine yönelik tehdit ve riskler ortadan kaldırılacaktır.

Gerze; geleneklerin ve kültürel mirasın yaşatıldığı, şehir dokusunun, mimarisinin ve tarihsel değerlerinin korunduğu, plansız yapılaşmanın olmadığı, süper marketlerin ya da tüketim çılgınlığının temsilcileri AVM’lerin yer almadığı, alışverişin butiklerden ya da bakkallardan yapıldığı, ulaşımının otomobiller yerine bisikletler ile sağlandığı ve sadece tüketmeyen, aynı zamanda üreten “Yavaş Şehir” olmak amacımız. Aynı zamanda, nüfusu 50.000’in altında olan Yavaş Şehir’ler, sürdürülebilirlik ve ekoloji alanlarında bilimin son buluşlarından faydalanarak geçmişten kalan kentsel öğeleri korumayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda Gerze’yi yavaşlatıyoruz.

Seferi Hisar Belediye Başkanı Tunç Soyer :Artık çağımızda kapitalizm hüviyet değiştirdi.Pazarların bir önemi kalmadı. Çünkü kapitalizm tek tek bizleri yok ediyor.Onun için hepimiz aynı markalı ürünleri kullanır hale geldik.  Bu süreç bir kimlik kaybı sğürecidir. Sadece bireyler değil  birweylwerin yaşadığı kentlerde kimlik kaybı yaşıyor. Birbirine benzeyenb insanlar birbirine benzeyen kentler ortaya çıkmaya başladı. Fakat artık bu süreç bir tükenme noktasına geldi.Artık sürdürülebilir bir dünyada yaşamıyoruz. Bunu nereden anlıyoruz. Dünyada 68 kişi dünyanın ürettiği tolam değerin %50’sinden fazlasına sahip.Dolayısıyla insanlık bu süreçte bir çare ağırıyor. İşte sittaslowküçük bir başkaldırı gözüksede arkasında böyle bir kriter var. Sitta slow 3 temel yaşam modeli sunuyıor:

 1) Doğaya Sahip Çıkma.

 2) Tarihe Sahip Çıkmak.

3)Bilim Ve Sanattan Faydalanmak.

Gerze gerçekten bunu hakeden bir kent Onun için emek  veren hekese şükranlarımı sunmak istiyorum.Burada bulanan herkese teşekkür ediyorum dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.